Zaključek tretje sezone delavnic Hiše Mandrova in prvo leto knjige Življenje in delo z lesom

"Pet let na planoti, 3 leta delavnic in 1 leto knjige."

Dolgo poletje in jesen se počasi prevešata v zimo. Dnevi so že čisto kratki in prišel je čas, ko bodo naše aktivnosti omejili deževni dnevi. Dež bo počasi prešel v sneg. In sneg pomeni mraz. Vsaj tako smo bili do sedaj navajeni. V jesenskih in zimskih dneh se pri Hiši rada spomniva na to, kaj smo počeli v preteklem letu in kaj je za nama.

Tri sezone naših delavnic so za nami

Pred tremi leti sva pri Hiši Mandrova organizirala čisto prve delavnice Gradnje z lesom in nato še delavnice Regenerativne samooskrbe. Prav neverjetno je, kako uspešne so bile tri sezone delavnic, koliko udeležencev z zanimivimi zgodbami sva sprejela in kako zelo so delavnice napredovale. 

Naša edinstvena delavnica Vrhunsko vrtnarjenje je posvečena tehnikam tržnega vrtnarjenja, s poudarkom na razumevanju in krepitvi rodovitnosti prsti.

Ko sva na deževen julijski dan leta 2021 sprejela prva dva udeleženca osnovne delavnice dela z lesom, ki sva jo takrat poimenovala Ročna obdelava lesa, sva bila zelo na trnih. Po glavi so rojile misli, kako točno izpeljati program, kako pripraviti prostor, kako poskrbeti za varnost na delavnici … Veliko je bilo podobnih dvomov in neznank, kar je običajno v trenutkih, ko pričenjaš nekaj novega. Sploh če ti to res veliko pomeni. 

A nikoli nisva dvomila o samem uspehu in kakovosti delavnic. Vedela sva, da delava nekaj več od naju, nekaj, kar naju bo zasenčilo in bo v ospredje postavilo naše obiskovalce in našo skupnost somišljenikov. Delavnice sva namreč zasnovala zato, ker sva na lastni koži izkusila, kaj pomeni pomanjkanje praktičnih izkušenj in znanja. Tako sva zbrala prav takšno znanje in ga ponudila vsem, ki ga potrebujejo, v današnjem svetu pa je potreba po praktičnih znanjih vse večja. 

Na letošnjem zadnjem 3-dnevnem masterclassu Skeletne gradnje je bilo vzdušje res enkratno. Zadnji dan smo z udeleženci stesali 6,5 m dolg tram, dimenzije 16 x 14 cm.

Delavnice Gradnje z lesom je obiskalo že preko 250 obiskovalcev, ki so se učili o vsakdanji uporabi lesa in o lastnostih posameznih vrst lesa za gradnjo.

V letu 2022 sva bila še dodatno opogumljena in sva zato prvič organizirala 3-dnevno delavnico skeletne gradnje masterclass Skeletne gradnje, kar se je izkazalo za velik uspeh. Izjemno intenzivna delavnica je bila odlično sprejeta, do sedaj smo v 8 terminih tako gostili že skoraj 40 udeležencev.

3-dnevni masterclass Skeletne gradnje je zares edinstven dogodek, kjer pridobite calovito znanje o obdelavi lesa in gradnji z lesom, vključno z odlično družbo. Neponovljivo.

V letošnjem letu sva prenehala z organizacijo naše prve delavnice Regenerativne samooskrbe, ki sva jo zamenjala z izjemno dobro sprejetim 3-dnevnim masterclassom Vrhunsko vrtnarjenje. Ta je namenjen učenju praktičnih veščin in pridobivanju znanja o tržnem vrtnarjenju, ki v ospredje postavljata učinkovitost in kakovost ekološke pridelave zelenjave za domače vrtičkarje ali majhne kmetije.

Zdi se neverjetno, da imava po koncu sezone še več motivacije kot na začetku. Idej je zaradi velikega uspeha delavnic vse več, vse več je tudi zagona, kar je posledica številnih idej in načrtov, o katerih bova to zimo še pisala. 

Eno leto knjige Življenje in delo z lesom

Lansko jesen sva pri založbi Vida izdala najino prvo knjigo Življenje in delo z lesom: od drevesa do izdelka. Knjigo sva snovala in v tišini pisala (in risala) eno celo leto in srečna se spominjava, kako sva pred točno enim letom naznanila njen prihod. 

Neverjetno je, koliko stvari se je zgodilo tisto jesen. Le dva tedna, preden so iz tiskarne dostavili knjigo (in jo razposlali po vseh večjih knjigarnah), smo postavili in prekrili streho naše nove delavnice, prvega ročno tesanega objekta po skoraj 70 letih.

Knjigo smo še svežo predstavili na Slovenskem knjižnem sejmu, kjer je Aljaž ob promociji knjige na Gospodarskem razstavišču v soboto dopoldne celo tesal pred množico obiskovalcev. Nato smo knjigo predstavili celo na Frankfurtskem knjižnem sejmu in drugod po Sloveniji na različnih prireditvah, predvsem pa na naših delavnicah. 

Kar 362 strani obsežna knjiga, obogatena z 261 fotografijami in 91 ilustracijami, je dosegla številne bralce in je izviren slovenski vodnik o gradnji z lesom, kot ga še ni bilo. Hkrati je tudi praktičen učbenik, ki povezuje trajnostne oblike dela z lesom s sodobnimi metodami, in avtobiografski zapis o ljubezni do narave.

Naše peto leto na visoki, odročni planoti

Kraški vrh Crne Gore na Hrvaškem se vzpne do višine 1155m (desno) in je le nekaj kilometrov oddaljen od naše, 800m visoko ležeče, domačije (levo). Jesen v naših krajih je zares čudovita.

Za nama je že skoraj pet let življenja na visoki kraški planoti, ujeti med reko Čabranko, Dragarsko dolino z Goteniško goro, Babnim Poljem in Potoškim podoljem (Loški Potok). Decembra letos bo namreč minilo pet let od nakupa domačije pri Mandrovih, na planoto pa sva se v razpadajočo hišo vselila že naslednje leto aprila in takoj pričela z deli.

Že čez dve leti so naju v začetnih mesecih pandemije obiskali prvi mediji, ker sva takrat pričela s projektom Hiša Mandrova in objavami na družabnih omrežjih. Od takrat naprej so naju obiskali predstavniki številnih medijskih hiš, zanimala pa jih je predvsem obnova hiše v lastni režiji, delo z lesom in najino življenje na planoti. 

Fotografije zagotovo lahko povedo več kot besede. In dobrih fotografij se je v petih letih nabralo kar nekaj. Veliko jih najdete tudi v knjigi Življenje in delo z lesom.

V tretjem letu na planoti sva postala starša, zgradila sva novo delavnico, vzredila lastne prašiče, pričela z delavnicami … in še mnogo stvari. Zdi se, kot da bi takrat zaživela na novo. Morda prav zaradi predanosti projektu Hiša Mandrova, zaradi skupnosti somišljenikov in podpornikov, ki je zrasla iz projekta in še vedno raste. 

Vsem sva hvaležna za vašo podporo in prispevek k razvoju Hiše Mandrova.  

Zelo sva srečna, da lahko za naslednje leto načrtujeva nove podvige in si postavljava nove izzive ob podpori velike skupnosti somišljenikov. 

Fotografije najlepše opišejo pot na našo visoko kraško planoto.

Naroči se na novičnik in bodi obveščen o novih objavah na blogu Hiše Mandrova:

Smo Eva, Varja in Aljaž. Midva sva strastna samograditelja, regenerativna pridelovalca, mentorja in vizualna umetnika, Varja pa zaenkrat le veliki opazovalec.

 

Prestolnice zahodne Evrope sva leta 2019 zamenjala za odmaknjeno kraško planoto, kjer sva povsem sama ekološko obnovila staro leseno hišo in si na regenerativen način pridelujeva svojo hrano.

 

Pri Hiši Mandrova ustvarjava odprto učno okolje z delavnicami:

  • obdelave lesa
  • naravne gradnje
  • regenerativne pridelave
  • tržnim vrtnarjenjem

Pridobi brezplačna navodila za izdelavo žičnega plevnika preko spodnjega obrazca:

Spletno mesto hisamandrova.com deluje s pomočjo piškotkov. Več o tem kako obdelujemo piškotke si lahko preberete tukaj. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov?

Gradnja z lesom

Osnovna delavnica o tehnikah obdelave lesa