Skeletna gradnja

3-dnevni Masterclass

Z izkušenima mentorjema do mojstrskega znanja!

Preverjena tradicija skeletne gradnje​

Skeletna gradnja je najstarejša metoda gradnje lesenih objektov. Skozi stoletja se je prilagodila lokalnemu podnebju in postala odporna proti vplivu časa, iz relativno malo materiala lahko namreč izdelamo trden, trajen in lep skelet, idealen za montažo izolacije, velikih oken ter predelnih sten.

Skeletna konstrukcija od A do Ž​

Na delavnici boste pridobili znanje o izbiri in pridobivanju lesa, izdelavi ali nakupu osnovnih elementov, načrtovanju konstrukcije in izdelavi lesnih zvez, kar vam bo omogočilo, da se lotite gradnje manjših in manj zahtevnih skeletnih objektov.

Pot do mojstrskega znanja

Na delavnici se boste izurili v veščinah obdelave lesa s pomočjo izkušenega tesarskega mojstra Mitje in vztrajnega samograditelja Aljaža, dveh navdušencev gradnje z naravnimi materiali. Poleg osnovnih tehnik boste spoznali trike, ki izboljšajo učinkovitost dela ter so tako enostavni in lepi, da jih je vredno poznati.

Utrinki iz dosedanjih delavnic:

Spoznaj mentorja:

Mitja Lamovšek (Spotes, d.o.o.) je mojster tesar in samostojni podjetnik s 25 let izkušenj. Prihaja iz družine tesarjev in se s postavljanjem in obnavljanjem skeletnih lesenih konstrukcij ukvarja že od najstniških let.

 

Videl in izkusil je že “vse”, hkrati pa je razvil pedagoški čut za predajanje znanja, saj zna “stvari” razložiti tako, kot so, torej tako, da jih razume vsak. Odlično zna motivirati in je s svojo samozavestjo idealen mentor delavnice, saj zna odgovoriti na prav vsako vprašanje in vsem omogoča, da naredijo prve korake pri samostojni uporabi orodja, načrtovanju in izvedbi lesenih konstrukcij.

Aljaž Celarc je geograf in fotograf. Za svoje kreativno delo je prejel več nagrad in je sodeloval s pomembnimi raziskovalnimi institucijami.

 

S svojim ekološkim in trajnostnim razmišljanjem raziskuje možnosti za sodobno in energetsko učinkovito bivanje.

V njegovem delovanju ga ženeta raziskovanje in obujanje tradicionalnih znanj ter njihovo oživljanje v duhu sodobnega bivanja. K temu sodita predvsem tehnika ročnega tesanja tramov in tradicionalno stavbarstvo.

Kaj so o delavnici povedali udeleženci:

Komu je namenjena delavnica?

Delavnica je namenjena vsem, ki si želijo pridobiti celovito znanje za samostojno izdelavo preprostih skeletnih konstrukcij ali pa želijo izpopolniti razumevanje kompleksnejših konstrukcij, izboljšati svoje znanje in tehniko obdelave lesa.

 

Delavnica je primerna za vse, ki že imajo prve izkušnje pri delu z lesom. Za pridobivanje prvih izkušenj za delo z lesom pa so na voljo osnovne enodnevne delavnice Gradnja z lesom.

Lokacija:

Novi Kot 9, 1319 Draga

Masterclass poteka pri Hiši Mandrova, ki se nahaja na neokrnjenem območju, obkroženem z gozdovi Snežnika, Risnjaka in Kočevske, v objemu največjega strnjenega gozdnega kompleksa v srednji Evropi.

Trajanje:

Vikend / petek popoldne – nedelja

Masterclass je zasnovan v obliki treh celodnevnih intenzivnih pedagoških in praktičnih dni. Masterclass poteka od petka popoldne do nedelje zvečer.

Cena:

500 €/ osebo

Cena vključuje nastanitev, tri obroke na dan, kavo/čaj, predavanja in vse potrebno za delo.

Na delavnico sprejmemo največ 6 udeležencev.

Praktične podrobnosti:

Cena, kontakt in prijava

Število mest na delavnici je omejeno na 6 udeležencev.

Cena delavnice je 500 evrov. Vaše mesto bo zagotovljeno s plačilom predplačila 25% zneska delavnice, preostanek pa plačate mesec dni pred samo delavnico. V primeru odpovedi ali sprememb veljajo Pogoji prijave na delavnice in izobraževanja.

Prijavite se tako, da pošljete sporočilo na info @ hisamandrova.com ali pokličete Aljaža na tel. št. 051 665 173. Za vse druge informacije prav tako lahko pišete ali pokličete.

Namestitev in prehrana

Cena tridnevne delavnice vključuje predavanja, spanje v deljeni nastanitvi, tri dnevne obroke, material in uporabo orodja.

 

Prenočevanje je omogočeno v apartmaju v kraju Novi Kot, kjer si udeleženci lahko po želji sami pripravljajo dodatno hrano. Po želji omogočamo tudi kampiranje v lastnem šotoru na zemljišču Hiše Mandrova.

Na voljo bodo trije obroki dnevno (zajtrk, kosilo, večerja).

Prevoz na delavnico

Novi Kot je majhno naselje ob meji s Hrvaško v občini Loški Potok. Od Ljubljane je oddaljeno le 60 km. Prevoz na delavnico si udeleženec zagotovi sam ali v dogovoru z drugimi udeleženci.

 

V Novem Kotu ni trgovine. Najbližji trgovini sta v Loškem Potoku (14 km) in v Prezidu na Hrvaškem (3 km).

Varnost na delavnici

Delavnice se udeležujete na lastno odgovornost in se zavezujete, da boste upoštevali navodila organizatorja.

 

Minimalna starost udeležencev je 15 let, vendar se mladoletne osebe dogodka lahko udeležijo samo ob spremstvu skrbnika.

 

Delavnica bo potekala na prostem, večinoma na soncu, zato potrebujete pokrivalo in udobna oblačila. Zaradi varnosti je nujno, da imate varnostne čevlje ali vsaj močnejše gojzarje.

 

Pridržujemo si pravico do spremembe načina in termina izvedbe delavnice zaradi vremena, epidemioloških ukrepov ali višje sile. Prav tako si pridržujemo pravico do prekinitve izvedbe delavnice zaradi neupoštevanja navodil organizatorja.

Program delavnice:

Petek

16.00-18.00

Prihod, namestitev, spoznavanje in večerja.

 

18.00-21.00

Gospodarjenje z gozdom, osnove in praktični primeri uporabe lesa v gradnji (Aljaž)

Aljaž bo predstavil, česa vse se lahko naučimo od tradicionalne in sodobne gradnje z lesom. Izvedeli boste, kako gospodarjenje z gozdom vpliva na kakovost in pridobivanje lesa ter s tem na uporabo orodja in razvoj lokalne arhitekture. Naučili se boste,  kako vrednotiti kakovost lesa za gradnjo, kako pridobiti surovino in izboljševati trajnost lesa z naravnimi metodami. Izvedeli boste, kako  izbrati primeren les, vse o njegovi obdelavi od debla do elementa, o načinu, kako je les vgrajen in o metodah naravne zaščite lesa.

Sobota

7.00-8.00

Zajtrk pri Hiši

 

8.00-10.00

Osnove skeletnih konstrukcij in statični elementi konstrukcij (Mitja)

Na predavanju boste spoznali osnovne dele lesenih konstrukcij in kakšne sestave tvorijo. Mitja bo govoril o nosilnosti posameznih elementov in njihovi vlogi v statiki objekta ter razložil, v čem je razliko med tradicionalno in sodobno leseno skeletno gradnjo. Seznanili se boste z načrtovanjem konstrukcij, osnovno trigonometrijo in z izbiro primernih lesnih zvez.

 

10.00-10.30

Premor za kavo ali čaj

 

10.30-11.30

Demonstracija ročnega tesanja, osnove sušenja lesa (Aljaž)

Izvedeli boste vse o razrezu debla na žagance in vrstah žagancev, vse o osnovah sušenja lesa in lastnostih posameznih žagancev. Sledila bo demonstracija ročnega tesanja, stare osnovne tehnike gradnje z lesom.

 

11.30-13.00

Orodja in tehnike za izdelavo lesnih zvez (Mitja in Aljaž)

Mitja in Aljaž bosta predstavila stara in nova orodja za gradnjo z lesom, ki so nepogrešljiva pri izdelavi lesnih zvez in konstrukcij – vse od merilnih orodij do sekir, ročnih žag, dlet in sodobnih orodij  (motornih žag, verižnih rezkarjev in še nekaterih posebnih orodij, ki jih uporabljajo tesarji).

 

13.00-14.30

Premor za kosilo

 

14.30-19.00

Praktično delo – izdelava lesnih zvez za skelet tlorisa 4 x 10 m (Aljaž in Mitja)

Pridobljeno znanje bomo prenesli v prakso, tako da bomo izvedli več zarisov, merjenj in pričeli izdelovati lesne zveze. Med potekom dela se bodo udeleženci naučili uporabljati ročna orodja, jih nabrusili in se seznanili z učinkovitimi in varnimi pristopi dela z lesom. 

 

19.00

Večerja

Nedelja

7.00-8.00

Zajtrk pri Hiši

 

8.00-10.00

Izdelava lesnih zvez in priprava za sestavljanje skeleta (Aljaž in Mitja)

Udeleženci bodo nadaljevali začeto praktično delo pod vodstvom Mitje in Aljaža.

 

10.00-10.30

Premor za kavo ali čaj

 

10.30-13.00

Izdelava lesenih žebljev, možnosti sodobne utrditve konstrukcije in sestavljanje lesnih zvez (Aljaž in Mitja)

Udeleženci se bodo naučili uporabe in izdelave lesenih žebljev in možnosti dodatnih utrditev konstrukcije z uporabo žebljev, navojnic ali tesarskih vijakov.

 

13.00-14.30

Premor za kosilo

 

14.30-18.00

Kako sestaviti in postaviti skelet? (Aljaž in Mitja)

Udeleženci se bodo spoznali s končnim sestavljanjem elementov v skelet.

 

18.00-20.00

Večerja, zaključno druženje in odhod

Spletno mesto hisamandrova.com deluje s pomočjo piškotkov. Več o tem kako obdelujemo piškotke si lahko preberete tukaj. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov?

Za popolno znanje se pridruži našemu masterclassu:

Razpisani so novi jesenski termini v letu 2023: 6. - 8. oktober in 20. - 22. oktober.