Gradnja z lesom

Enodnevna delavnica Hiše Mandrova

Hiša Mandrova je odprto učno okolje za spoznavanje in učenje osnov domače obdelave lesa: Od drevesa do izdelka.​

Več kot 40 različnih delavnic Hiše Mandrova je obiskalo že preko 240 udeležencev.

Lokacija:

Novi Kot 9, 1319 Draga

Trajanje:

poletje / 9.00 – 17.00

Cena:

120 € / osebo

Delaj ob boku izkušenega mentorja in izuri svoje znanje.

Spoznaj, kako delati z naravnimi lastnostmi lesa, da izboljšaš kakovost, trajnost, izgled in uporabnost lesenih izdelkov. Nauči se, kako poteka obdelava lesa od debla do izdelka, kakšne so lastnosti posameznih vrst lesa in se navduši nad dobrimi praksami obdelave ter vgradnje lesa.

Delo z lesom nudi edinstveno meditacijo in užitek.

Da obdelava lesa postane meditacija in užitek, ne potrebujemo več kot sekiro, žago, dleto, kladivo in merilna orodja. S tem lahko izdelamo skoraj vse, od lesene žlice pa do hiše. Spoznaj, kako na tradicionalen način obdelovati les le s preprostimi orodji in kako ta orodja smiselno uporabljati še danes.

Z uporabo lesa lahko izboljšaš svoje sposobnosti in okolje.

Les je ključni obnovljivi vir prihodnosti, saj ga lahko obdelujemo brez dodatnih izpustov.

Leseni objekti imajo odlično bivalno klimo, leseni predmeti pa so prijazni človeku in okolju. Les je najprej živo drevo, nato je naše bivališče in šele nazadnje postane kurivo ali pa substrat, iz katerega rastejo nova drevesa.

Kaj so o delavnici povedali udeleženci:

Utrinki iz preteklih delavnic:

HIša Mandrova (1 of 1)-4
HIša Mandrova (1 of 1)-5
HIša Mandrova (1 of 1)-6
Hiša Mandrova-27
Hiša Mandrova-28

Kakšno znanje boš pridobil?

Na delavnici boš delal ob boku izkušenega mentorja, sodeloval s somišljeniki, izuril svoje ročne spretnosti in obvladovanje orodja ter spoznal, kako kreativno uporabiti naravne lastnosti lesa. Tako boš izboljšal izgled in trajnost izdelkov.

Kdaj posekati drevo?

Osvojil boš znanje, kako raste drevo in kako to vpliva na kakovost lesa, kdaj je pravi čas za posek in kako les obdelamo ter sušimo po poseku. Na primeru razžaganega lesa boš spoznal, kako izbrati primerne kose in vrste lesa za posamezne izdelke ali pa dele stavb.

Kako predelamo les in koliko časa ga sušimo?

Na primerih si boš ogledal, kako žagamo, obtesujemo ali koljemo les, kako in koliko časa ga sušimo ter kakšne so možnosti naravne zaščite pred gnilobo in škodljivci. Tem se v veliki meri lahko izognemo tako, da sledimo naravnim ciklom, v katere so vpeta drevesa, ter pametno izberemo pravi čas poseka drevesa.

Katero je najprimernejše orodje?

Preizkusil boš nova in stara uporabna orodja za obdelavo in gradnjo z lesom ter se jih naučil nabrusiti. To znanje ti bo zelo koristilo. Veliko starih orodij je namreč še vedno nezamenljivih, so cenovno dostopna in odlična za gradnjo v lastni režiji.     

Kaj se lahko naučiš iz preteklosti?

Hiša Mandrova je bila zgrajena leta 1953 le z lesom in apnom. Leta 2019 sva hišo obnovila samo z naravnimi materiali in pri tem združila najboljše novo znanje z najboljšimi elementi dediščine. Pridi in odkrij, kako les postane močan vir inspiracije.

Kako načrtovati lesene izdelke in kako se lotiti dela?

Delavnica te bo motivirala, da se boš samostojno lotil gradnje z lesom ali izdelave lesenih objektov. Pridobil boš celovito teoretično znanje in praktične izkušnje v obdelavi lesa, ter osnovno razumevanje skeletne lesene gradnje. 

Spletno mesto hisamandrova.com deluje s pomočjo piškotkov. Več o tem kako obdelujemo piškotke si lahko preberete tukaj. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov?