Hiša Mandrova

Oktober in november 2021:
Delavnica poteka v soboto ali nedeljo med 9.00 in 16.00!

"Ustvarjaj živo dediščino, uporabi najboljše naravno in to združi z najboljšim človeškim."

Bodi del zelene generacije in se pridruži delavnici Gradnje z lesom.

Zakaj se nama pridružiti?

Oživi stare tehnike obdelave in gradnje z lesom

Na delavnici se boš naučil starodavnih tehnik ročne obdelave lesa in njihovo uporabo v gradnji.

Spoznal boš, kako obdelovati les, kaj vpliva na trajnost lesa in kako jo na naraven način izboljšamo.

Odkrij, kako bo les izboljšal tvoje življenje

Leseni objekti imajo odlično bivalno klimo, so človeku in okolju prijazni ter ekonomični.

Če boš izdelal svoj leseni objekt, bo ta v tvoje življenje vnesel edinstveno toplino, veselje in ponos.

Spoznaj, kako z uporabo lesa izboljšaš okolje

Na delavnici boš spoznal, kako je uporaba lesa lahko ogljično nevtralna, če smo sposobni les obdelovati blizu njegovega izvora. Les namreč najprej živi kot drevo, nato je naše bivališče in šele prav na postane koncu kurivo.

Foto utrinki preteklih delavnic:

Kaj so o delavnici povedali dosedanji udeleženci?

Česa se boš naučil(a)?

Naučil se boš gradnje z lesom od A do Ž. Na delavnici boš spoznal les od izvora materiala do končnega izdelka, se seznanil s posameznimi vrstami lesa, njihovimi lastnostmi, trajnostjo in naravno zaščito lesa. Spoznal boš tradicijo stavbarstva in tesanja tramov ter druge tehnike ročne obdelave lesa, uporabnih za gradnjo v lastni režiji. Spoznal se boš z osnovami lesenih konstrukcij, ki so večne, in si lahko ogledal nekatere nove materiale.

Kdaj posekaš drevo?

Osvojil boš znanje, kako raste drevo in kako to vpliva na kakovost lesa, kdaj je pravi čas za posek in kako les obdelamo ter sušimo po poseku. Na primeru razžaganega lesa boš spoznal, kako izbrati primerne kose in vrste lesa za posamezne elemente stavb.

Kako pripraviš les in koliko časa ga sušiš?

Na primerih si boš ogledal, kako sušimo les in možnosti tradicionalne ter naravne zaščite pred gnilobo in škodljivci. Spoznaj, kako se v veliki meri lahko težavam izognemo, tako da sledimo naravnim ciklom, v katere so vpeta drevesa, ter pametno izberemo pravi čas poseka drevesa.

Katero je najprimernejše orodje?

Preizkusil boš, katera so primerna nova in stara orodja za obdelavo lesa in gradnjo z lesom ter se jih naučil nabrusiti. To znanje ti bo zelo koristilo. Veliko starih orodij je namreč še vedno nezamenljivih, so cenovno dostopna in odlična za gradnjo v lastni režiji.

Kaj se lahko naučiš od žive stavbne dediščine in kakšne so sodobne metode naravne gradnje

Hiša Mandrova je bila zgrajena leta 1953 samo z lesom in apnom. Je primer, kaj vse se lahko naučimo od stavbne dediščine in kako lahko sami prenovimo ali izdelamo lesene objekte izključno z naravnimi materiali. Ogledal si boš nekatere sodobne naravne materiale, uporabljene pri prenovi leta 2019, zaradi katerih je Hiša Mandrova nizkoenergetski objekt.

Kako načrtovati lesene objekte in kako se lotiti dela?

Delavnica te bo motivirala in opremila z novim znanjem, tako da boš lahko sam načrtoval gradnjo ali izdelavo lesenih objektov. Pridobil boš znanje, kako lahko les izberemo že v gozdu in ga kar na mestu izvora predelamo v tram, ključni konstrukcijski element skeletnih objektov.

Lokacija:

Novi Kot 9, 1319 Draga

Vsako soboto v septembru in oktobru 2021: 9.00 – 16.00

Cena: 

120 evrov na osebo

Lesena zgodba Hiše Mandrova: Od drevesa, lesene žlice, pa vse do hiše

Spoznaj mentorja Aljaža

Aljaž Celarc je geograf, videograf in intermedijski umetnik. Za svoje kreativno delo je prejel več nagrad in je sodeloval s pomembnimi raziskovalnimi institucijami. S svojim ekološkim in trajnostnim razmišljanjem raziskuje možnosti za sodobno in energetsko učinkovito bivanje.

V njegovem delovanju ga ženeta raziskovanje in obujanje tradicionalnih znanj ter njihovo oživljanjev duhu sodobnega bivanja. To sta predvsem tehnika ročnega tesanja tramov in tradicionalno stavbarstvo.

Ob vsej zavezanosti pedagoškemu in raziskovalnemu delu je Aljaž skrbnik sadik, velik oboževalec dobre glasbe in predvsem ljubitelj domače hrane, ki jo prideluje skupaj z Evo.

Na delavnici spoznaj gradnjo z lesom od izvora materiala do končnega izdelka, spoznaj se s posameznimi vrstami lesa, naravno zaščito lesa in preizkusi svoje ročne spretnosti pri ročnem tesanju tramov.

Lokacija:

Novi Kot 9, 1319 Draga

Sobota ali nedelja 2021:

9.00 – 16.00

Cena: 

120 evrov na osebo

Če še nisi izkoristil letošnjega bona 21, ga lahko unovčiš pri Hiši Mandrova!

NOVO!

Pohiti s prijavo na delavnico
Gradnja z lesom!
Število udeležencev je omejeno, prostih mest pa ni več veliko!

Enodnevna delavnica poteka vsako soboto in po novem tudi v nedeljo med 9.00 in 16.00.


Oglej si podrobnosti delavnice  Gradnja z lesom in se prijavi s pomočjo obrazca ali pa pošlji sporočilo na hisamandrova (at) gmail.com

Prijavi se na novičnik Hiše Mandrova in bodi prvi obveščen o novih delavnicah in novicah.