Si kdaj začutil vznemirjenost, ker si se odločil, da boš izboljšal življenje? ​

Če ne začneš, ne boš nikoli izvedel.

Sva Eva Pavlič Seifert, diplomirana umetnostna zgodovinarka in magistra vizualne kulture, in Aljaž Celarc, diplomirani geograf in magister dokumentarne fotografije. Sva mednarodno uveljavljeni umetniški tandem, motivatorja in mentorja, regenerativna pridelovalca ter strastna samograditelja.

Najino življenjsko poslanstvo je, da Hišo Mandrova spremeniva v odprto učno okolje, kjer z vsemi deliva najboljše ideje za samosvoje, ekološko in prizemljeno bivanje.

Po zaključenem magisteriju in večletnem življenju ter delu na Nizozemskem in Finskem sva globoko v sebi začutila, da morava v življenju nekaj korenito spremeniti. Hrepenenje po tesnejši povezanosti z okoljem in samooskrbi naju je pripeljalo globoko na slovensko podeželje.

Eva je trdno prepričana, da opolnomočenje vsakega posameznika pomaga pri izgradnji močnih, solidarnih in demokratičnih skupnosti.​

Obdelava lesa od drevesa do izdelka je Aljaževo življenjsko poslanstvo. ​

Leta 2019 sva se preselila na eno od najbolj odročnih visokih kraških planot v Sloveniji, ujeti med vrhovi Snežnika, Risnjaka in Goteniške gore. Za seboj sva pustila obremenjujoče mestno življenje in sva takoj pričela prenavljati domačijo, ki sva jo kupila.

Staro leseno domačijo pri Mandrovih sva obnovila v enem letu. Delala sva od dneva do noči, ker sva v svojih poznih dvajsetih imela na voljo le skromna sredstva. Hišo sva glede na svoje potrebe zasnovala tako, da omogoča sodobno in varčno bivanje. Med obnovo sva se seznanila s pozabljeno tradicijo ročne obdelave lesa, ki jo raziskujeva in negujeva z vsakim novim gradbenim ali mizarskim podvigom.

Na 1,2 ha veliki ohišnici sva pričela z regenerativno pridelavo hrane. Na 800 m nadmorske višine imava v izjemno zahtevnem podnebju tržni vrt, pašnik in gozdni pašnik (zaraščeno kmetijsko zemljišče).

Leta 2021 sva zbrala svoje najboljše znanje in pričela prirejati edinstvene izkustvene delavnice, na katerih udeleženci odkrivajo osnove gradnje z lesom, regenerativno pridelavo, izurijo svoje znanje izdelave skeletnih konstrukcij in učinkovitega tržnega vrtnarjenja. Številni pozitivni vtisi, medijske objave in zadovoljni obiskovalci delavnic pričajo o najinem zanosu za prenos znanja.

Bila sva mentorja že več kot 240 obiskovalcem delavnic.

Ker verjameva, da sva zaradi dela z lesom in samooskrbe postala boljša človeka, sva leta 2022 napisala in pri založbi Vida izdala knjigo Življenje in delo z lesom: Od drevesa do izdelka. Knjiga je originalni praktični učbenik gradnje z lesom, ki povezuje trajnostne oblike dela z lesom s sodobnimi metodami, in avtobiografski zapis o ljubezni do narave.

Leta 2022 se je za naju začelo res najlepše: rodila se nama je hčerka Varja.

Knjiga Življenje in delo z lesom: Od drevesa do izdelka je edinstven učbenik sonaravne obdelave lesa in avtobiografski zapis o ljubezni do narave.

Oglej si najine delavnice:

Masterclass Vrhunsko vrtnarjenje

Edinstven 3-dnevni "hands on" trening na učnem vrtu Hiše Mandrova.

Masterclass Skeletna gradnja

3-dnevna delavnica izdelave tradicionalne lesene skeletne konstrukcije.

Spletno mesto hisamandrova.com deluje s pomočjo piškotkov. Več o tem kako obdelujemo piškotke si lahko preberete tukaj. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov?