Sezona delavnic Hiše Mandrova 2023 je tu!

"Znanje moramo deliti naprej!"

Znanje je moč

Znanje moramo deliti naprej. To iz nas potegne najboljše in tako lahko postanemo močni posamezniki, ki tvorimo odporno, solidarno družbo. S takšnimi mislimi sva pretekli vikend pričela novo, že tretjo sezono delavnic Hiše Mandrova (Gradnja z lesom, Regenerativna samooskrba, Skeletna gradnja in Vrhunsko vrtnarjenje). 

V čast in veselje nama je, da vsako leto sprejmeva preko 150 obiskovalcev delavnic, ki se zavedajo pomena neformalnega izobraževanja, kreativne izpopolnitve in pridobivanja novih spretnosti. 

K nama vedno znova pridejo ljudje, ki se zavedajo, kako pomembna sila je tehnološki napredek. Omogoča nam pridobivanje marsikatere informacije, vseživljenjsko učenje in stalno komuniciranje. 

A hkrati je prav tehnološki napredek tisti, ki je v preteklih desetletjih povzročil, da se je mnogo koristnih in praktičnih znanj pozabilo, mnogi posamezniki pa so v tekmi za vse večjo učinkovitost izgubili možnost, da bi se kot ljudje preizkusili, česa so zares sposobni. 

In ljudje smo dejansko sposobni velikih stvari. Tudi zelo velikih. A prva stopnja je ta, da se naučimo snovati lastne izdelke in jih na koncu tudi zares izdelamo. Od ideje do izvedbe. Tako postanemo odpornejši na komodifikacijo in standardizacijo našega vsakdana, ki z obilico vnaprej izdelanih rešitev omejuje našo kreativnost in nas sili v pretirano kopičenje nepotrebnih, brezdušnih stvari. Tisti, ki le izbira, zna na koncu samo izbrati. Tisti, ki pa s svojimi rokami nekaj izdela, pa napreduje na vseh področjih. Znotraj in zunaj.

Prvi vikend delavnic v tej sezoni sva gostila dve enodnevni delavnici Gradnje z lesom. Te edinstvene delavnice so zasnovane tako, da se lahko vsak s svojimi rokami nauči, kakšen material je les in kako se ga obdeluje. Delavnico preveva edinstvena miselnost samoniklosti in solidarnosti. Vsak posameznik namreč  pridobi potrebno znanje, da se izogne večini začetniških napak pri delu z lesom, ter znanje, ki je potrebno, da s samostojnim delom prične. Da lahko izdela lepe, kakovostne in uporabne izdelke iz domačega lesa.

Izbira primernega lesa, njegova obdelava in vgradnja so enakega pomena za uspešno delo z lesom. Zato je lahko na začetku delo z lesom zelo kompleksno, a ko se ga navadimo in upoštevamo lastnosti materiala ter izdelke oblikujemo v skladu z njim, je delo z lesom prijetno in sproščujoče. Je delo in je sprostitev.

Zato je neprecenljivo poznati omejitve in lastnosti lesa ter jih kreativno uporabiti. Les je najbolj ekološki gradbeni material, zato ker ga lahko obdeluje vsak, tudi s čisto preprostim orodjem. In ker ga lahko obdeluje čisto vsak in ker raste čisto povsod, bi za les skoraj lahko dejali, da je demokratičen in to je nekaj, kar potrebujemo bolj kot kadarkoli prej. 

Kako so zasnovane delavnice Hiše Mandrova?

Naše edinstvene delavnice obdelave lesa sva zasnovala tako, da lahko čisto vsak poteši svojo radovednost, osvoji osnovno ali napredno znanje obdelave lesa, pridobi čim več praktičnih izkušenj pri delu z lesom ter delavnico konča z veliko mero navdiha za svoje nove lesarske podvige. 

Delavnice ti bodo omogočile, da ne boš ponavljal začetniških napak in boš zato lahko bolj zaupal lesu ter s tem tudi svojim sposobnostim. Metode učenja obdelave lesa, ki sva jih razvila pri Hiši, temeljijo na uporabi ročnih orodji, s čimer naše roke postanejo podaljšek orodja, ki čuti vsak detajl strukture lesa. 

Pri tem te roke same učijo, kakšen material je, iz kakšnega drevesa je in kakšen izdelek lahko postane. Človek lahko prebere obilico knjig ali pa pregleda vse posnetke na spletu, a preden tega ne izkusi z rokami, ne bo zares pridobil nobenega znanja. Izostala bo tudi kreativna izpopolnitev dela z lastnimi rokami in veselje do oblikovanja lastnih izdelkov. 

Tisto največ, kar pa pridobimo od praktičnega dela, je zmožnost reševanja izzivov, ki izvirajo iz omejitev lesa, njegove notranje strukture in njegove trajnosti. Če teh omejitev ne bi bilo, delo z lesom ne bi bilo zabavno, ne bi bilo izziv, vreden celega človeka. 

Če bi pred nekaj leti  komu rekla, da bova oživila vse te tehnike, med drugim tudi ročno tesanje, in jih nato predajala naprej, nama ne bi verjeli. A že ta tri leta delavnic so pokazala, da je vredno slediti svoji poti. Odnos do lesa in obdelava lesa se zagotovo spreminjata, to nama daje upanje, da se bo skupaj z gozdom in lesom v naše življenje vrnil smisel človečnosti, zaradi katerega je vredno živeti bolj ekološko.

Kako potekajo enodnevne delavnice?

Naše enodnevne delavnice Gradnje z lesom potekajo od 9. ure do poznih popoldanskih ur, ko končamo. Konec delavnice ni natančno določen, pač pa se “zgodi” takrat, ko s skupino izpolnimo celoten program in tako postanemo utrujeni. Delavnice Gradnje z lesom potekajo spomladi in jeseni, celoten urnik pa si lahko ogledate v naši spletni trgovini. Na delavnico naenkrat sprejmemo do 4 udeležence.

Dan začnemo tako, da se podružimo ob kavi in se najprej sprehodimo po naselju Novi Kot, do naše gozdne učne poti. Na poti se spoznamo z geografskimi značilnostmi Gorskega Kotarja, edinstveno poselitvijo, arhtekturno in kulturno dediščino. Na robu gozda udeleženci izvedo vse o tem, kakšni so bili gozdovi pred intenzivnim izkoriščanjem za energente in gradbene materiale ter kako so zaradi tega spremenjeni.

Na sprehodu skozi gozd si ogledamo tri različne tipe gozdnih sestojev: od zaraščenega kmetijskega zemljišča, plantažnega gozda, pa vse do primarnega gospodarskega gozda. Tako spoznamo, kako gospodarjenje z gozdovi vpliva na kakovost lesa, kako z gozdovi gospodarimo danes ter najpomembnejše, kdaj je najprimernejši čas poseka dreves.

Delavnico nadaljujemo pri Hiši Mandrova, kjer spoznamo, kako so pridobljena debla žagana v žagance (deske, plohe) ali v tramove ter kako les sušimo. Razumevanje sušenja je namreč osnova uspešnega dela z lesom. 

V popoldanskem delu delavnice se posvetimo tehnikam obdelave lesa in praktični izdelavi osnovnih gradbenih lesnih zvez (spojev). Na delavnici Aljaž sprejme mnogo udeležencev, ki prvič v življenju v rokah držijo dleto ali dobro žago. Zato Aljaž poskrbi, da jih seznani z osnovami uporabe orodji ter vsakega od udeležencev vodi pri izdelavi lastovičjega repa in čepa, dveh osnovnih lesnih zvez za gradnjo ali mizarstvo. 

Prav neverjetno je, koliko talenta premorejo obiskovalci naših delavnic. Dokaz so spodnje fotografije dveh lastovičjih repovo, ki so jih v parih (pod Aljaževim vodstvom) zarisali in izdelali udeleženci na letošnji prvi delavnici.

Kako potekajo 3-dnevne masterclass delavnice Skeletne gradnje?

3-dnevne delavnice masterclass Skeletne gradnje potekajo od petka do nedelje. V petek pričnemo s popoldanskim vodstvom skozi gozd, na katerem smo pozorni na to, kakšna drevesa so primerna za skeletno gradnjo. 

Na daljšem pohodu po gozdovih Novega Kota se udeleženci spoznajo s stavbno in kulturno dediščino Gorskega Kotarja s poudarkom na načinih vgradnje lesa za najboljšo trajnost. Od kulturne dediščine se namreč lahko mnogo naučimo ter lahko na podlagi pridobljenega znanja zasnujemo boljše, lepše in trajnejše izdelke. 

V soboto in nedeljo sledi praktično delo na primeru skeleta, velikosti okrog 5 x 4m, višine 4 m. Mentor delavnice Mitja Lamovšek (tesarski mojster) vodi udeležence pri zasnovi in oblikovanju lesnih zvez objekta, Aljaž pa poskrbi za to, da se naučite tehnike ročnega tesanja, s katero boste lahko izdelali lastne tramove. Skelet manjšega objekta tudi v celoti izdelamo, od začetka do konca. Tako dodobra zaposlimo do 5 udeležencev.

Velik del delavnice je posvečen zarisu in izdelavi lesnih zvez s poudarkom na prenosu znanja tehnik merjenja in zarisovanja, ki izboljšajo učinkovitost obdelave lesa. Skozi celotno izdelavo skeleta, od poveznih leg pa vse do špirovcev, udeležencem razložimo sestavne dele lesenih skeletov ter njihove statične lastnosti. 

Namen tridnevne delavnice je, da vsak udeleženec pridobi osnovno znanje gradnje, ki mu omogoča samostojno izdelavo manjših skeletnih objektov na tradicionalen način iz žaganega ali tesanega lesa.

Letos bodo 3-dnevne delavnice potekale junija (termin je že poln) ter avgusta in septembra, po potrebi pa še jeseni.

Dobrodošli v novi sezoni delavnic!

Naroči se na novičnik in bodi obveščen o novih objavah na blogu Hiše Mandrova:

Smo Eva, Varja in Aljaž. Midva sva strastna samograditelja, regenerativna pridelovalca, mentorja in vizualna umetnika, Varja pa zaenkrat le veliki opazovalec.

 

Prestolnice zahodne Evrope sva leta 2019 zamenjala za odmaknjeno kraško planoto, kjer sva povsem sama ekološko obnovila staro leseno hišo in si na regenerativen način pridelujeva svojo hrano.

 

Pri Hiši Mandrova ustvarjava odprto učno okolje z delavnicami:

  • obdelave lesa
  • naravne gradnje
  • regenerativne pridelave
  • tržnim vrtnarjenjem

Pridobi brezplačna navodila za izdelavo žičnega plevnika preko spodnjega obrazca:

Spletno mesto hisamandrova.com deluje s pomočjo piškotkov. Več o tem kako obdelujemo piškotke si lahko preberete tukaj. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov?

Gradnja z lesom

Osnovna delavnica o tehnikah obdelave lesa