Utrinki poznega poletja

"Konec julija in avgusta našo planoto dosežejo žarki jesenskega sonca."

Spet z vami po kratkem oddihu

Konec julija in avgusta našo planoto dosežejo žarki jesenskega sonca. Sence so vsak dan daljše in narava se pričenja spreminjati. Mnogo rastlin, tako divjih kot tudi domačih, zaključuje svoj rastni cikel. Počasi se v naše kraje plazi jesen. To je čas obilja, pobiranja pridelkov, jesenskih setev in priprave na zimo. Tudi ogenj bo vsak čas ponovno zavzel svoje mesto med plastmi železne zlitine in keramičnega stekla. Vse to je nekaj pomirjujočega, vsakdanjega in znanega. 

Notranjost naše Hiše je že pripravljena na prihod jeseni in zime. Spet bomo živeli z ognjem.

Poletni nalivi in samooskrba z vodo

Mnoge od nas je ta konec poletja presenetilo vreme z izmeničnimi obdobji puščavske vročine in tropskih nalivov. Doživeli smo res marsikaj in v Hiši vsi upamo, da se domovi tistih, ki so bili prizadeti v nedavnih poplavah, hitro obnovijo. Cilj vseh nas in vse naše pomoči pa bi moral biti ne ta, da je obnova zasilna, pač pa, da presežemo prejšnji standard bivanja.

V Novem Kotu je 4. 8. po najinih meritvah v 24 urah padlo 185 mm dežja, v 48 urah pa 220 mm. Pri nas smo sicer takšnih količin vajeni. Že nekajkrat, odkar živiva v Novem Kotu, se je zgodilo, da je v 24 urah padlo preko 150 mm padavin, a porozen kraški relief naše planote je na srečo vsakič poskrbel za hitro ponikanje odvečne vode. Takšna lokacija pa ima tudi svoje negativne posledice, na primer to, da na planoti nimamo površinske vode, razen v obliki nekaj manjših kalov. 

Velikanske sončnice na gredi cvetja v našem vrtu (levo) in čudoviti cvetoči cvetovi koriandra (desno).

Zato so domače štirne s kapnico nujen del samooskrbe in pridelave. Naša štirna je bila zgrajena skupaj z domačijo tik po drugi svetovni vojni in drži borih 15 kubičnih metrov, kar je sicer dovolj za to, da s kapnico peremo obleke, splakujemo WC in se tuširamo, vode pa vsake toliko časa tudi zmanjka. Zato vrt ni vedno zalit. To ni idealno, ni pa tudi tragično. 

To pa je predvsem zato, ker sva vrtno prst izboljšala že do te mere, da bolje zadržuje vlago. To sva storila tako, da sva opustila mehansko obdelavo gred, da gredam dodajava kolikor se da velike količine domačega komposta, ter tako, da so grede vedno zasajene. Letos sva imela prvič priložnost, da sva vse to znanje predala čudovitim udeležencem delavnice Vrhunsko vrtnarjenje. Prva dva vikenda sta rezervirana za zadnji, jesenski del naše edinstvene delavnice. 

Delavnica Vrhunsko vrtnarjenje je bila izjemno uspešna že prvo leto. Udeležencem sva približala celovit pristop k vrtnarjenju, od načrtovanja tržnega vrta, uporabe orodij, vzgoje sadik, odstranjevanja plevelov, priprave komposta do uporabe pokrivnih posevkov (zeleno gnojenje). 

Vrhunsko vrtnarjenje bo spet z vami naslednjo sezono. V naši spletni trgovini lahko kupite darilni bon za udeležbo na delavnici Vrhunsko vrtnarjenje v letu 2024.

Na 10 kvadratnih metrih sva pridelala 240 lepih čebul (desno). Zelo podobno je bilo lansko leto (levo). Njvečji izziv vrtnarjenja zagotovo ni v velikosti, pač pa v kakovosti in konstantnosti pridelkov v stalno spreminjajočih se pogojih.

Prestavitev terminov delavnice masterclass Skeletne gradnje

Zaradi zasedenosti mentorjev tridnevne delavnice Skeletne gradnje sva morala načrtovani avgustovski in zgodnjeseptembrski termin delavnice prestaviti na začetek oktobra. Tako bomo letos gostili še dve delavnici Skeletne gradnje:

  • od petka, 6. oktobra, do nedelje, 8. oktobra, in
  • od petka, 20. oktobra, do nedelje, 22. oktobra.

Na tej edinstveni delavnici masterclass bomo pod vodstvom izkušenih mentorjev Mitje Lamovška (Spotes, d.o.o.) in Aljaža iz Hiše Mandrova spoznavali izdelavo skeletov od izbire kosov lesa, do zarisa in izdelave lesnih zvez ter sestavljanja skeleta. 

Pridruži se nam.

Naroči se na novičnik in bodi obveščen o novih objavah na blogu Hiše Mandrova:

Smo Eva, Varja in Aljaž. Midva sva strastna samograditelja, regenerativna pridelovalca, mentorja in vizualna umetnika, Varja pa zaenkrat le veliki opazovalec.

 

Prestolnice zahodne Evrope sva leta 2019 zamenjala za odmaknjeno kraško planoto, kjer sva povsem sama ekološko obnovila staro leseno hišo in si na regenerativen način pridelujeva svojo hrano.

 

Pri Hiši Mandrova ustvarjava odprto učno okolje z delavnicami:

  • obdelave lesa
  • naravne gradnje
  • regenerativne pridelave
  • tržnim vrtnarjenjem
Spletno mesto hisamandrova.com deluje s pomočjo piškotkov. Več o tem kako obdelujemo piškotke si lahko preberete tukaj. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov?

Gradnja z lesom

Na delavnici Hiše Mandrova se nauči osnovnih tehnik obdelave in uporabe lesa