To spremeni vse!

"Oglej si, kako je doma narejen žični plevnik spremenil naše delo, in si prenesi načrt za njegovo izdelavo."

Vrt je hrana za možgane

Če bi strnila 6 let izkušenj vrtnarjenja v enem stavku, bi dejala, da so edina stalnica spremembe. Spremembe podnebja in rastnih pogojev, sort rastlin, pa spremembe tehnike vrtnarjenja, ki vodijo v izboljšave in novo znanje.

Prve spremembe prihajajo od zunaj in nanje težko vplivamo, zato pogosto otežujejo naše delo, druge spremembe pa so zavestne. Zavestno stremljenje k napredku, k izboljšavam, k osvajanju novih tehnik, k učenju pa so tisto, kar pravzaprav dela vrtnarjenje za zanimiv izziv. In tisto, kar nam omogoča, da se pripravimo na spremembe, ki pridejo od zunaj. Le tako lahko vsako leto pridelamo enako kakovostno zelenjavo. In to je bistvo vrtnarjenja, ne pa vesoljska tekma v velikosti pridelkov.

Ko sva bila še začetnika, je bil najin edini cilj, da pridelava svojo hrano. Nato sva se posvetila velikosti pridelka, a sva na koncu ugotovila, da pridelava ni tako zelo komplicirana, kot se zdi, bolj kompleksno je to, da nam vsako leto uspe enako dobro. Kakovostno. S tem ciljem sva pred 4 leti opustila mehansko obdelavo in pred tremi leti pričela s tržnim vrtnarjenjem, ki sva ga poimenovala kar Vrhunsko vrtnarjenje. 

Korenje je tudi letos obrodilo čudovito, na zadnji suh jesenski dan sva ga pobrala in shranila v žaganje, gredo sva podrahljala (globoko zračenje) (levo spodaj) in posejala prezimni pokrivni posevek (desno spodaj).

Po štirih letih po opustitvi mehanske obdelave (štihanje, oranje, frezanje, prekopavanje in podobno) sva zelo izboljšala tehnike in učinkovitost obdelave vrta, predvsem pa je vrtnarjenje postalo čisti užitek, opazovanje minevanja letnih časov, užitek dela z naravnimi procesi, uživanje sadov dela ter užitek v izboljševanju vrta. Vrt je postal kakovostna hrana za možgane in telo.

Izdelaj svoj plevnik z izmenljivimi nastavki

Tudi v letošnji sezoni sva se res veliko novega naučila in uvedla kar nekaj sprememb, predvsem pri tehniki kultivacije in pletja plevela

V zadnjih treh letih sva prejela številne komentarje ljudi, ki so v živo videli najin vrt, kako so presenečeni nad tem, kako malo plevela je na gredah in potkah. Na letošnjih delavnicah sva morala celo iskati ostanke plevelov, da bi pokazala, kako zelo dobro deluje najin doma narejeni žični plevnik. In žični plevnik je zvezda letošnje vrtnarske sezone, izdelala pa sva ga sama, z materialom, ki sva ga večinoma imela doma ali pa je na voljo v lokalnih trgovinah z železnino. 

Doma izdelan žični plevnik s tremi nastavki (levo zgoraj) je zelo uporaben za pletje v vrstah ali med rastlinami (desno zgoraj). Izdelava (spodaj) je zelo preprosta in traja le nekaj minut, zanjo ne potrebujemo posebnih orodij.

Takšen žični plevnik ti omogoča hitro menjavanje nastavkov različnih širin, s katerimi odstraniš plevele, tako da jih še majhne opleveš med vrsticami in okrog rastlin. Žični plevnik je orodje, s katerim lahko natančno kultiviramo zelo blizu rastlin brez strahu, da bi jih poškodovali. Takšen plevnik najbolje deluje v vrtovih, na katerih je prst zastrta s kompostom in ni mehansko obdelana (orana, frezana, štihana). Podrahljavanje (zračenje) in zastiranje omogočata, da je naša prst rahla in zračna po naravni poti. In v takšnih pogojih se žični plevnik obnese najbolje.

To je nepogrešljivo orodje za ambiciozne vrtnarje, ki si želijo več svobode pri delu, večjo hitrost in natančnost. Zaradi takšnih izboljšav vrt postane bolj organiziran in bolje kultiviran. Vse skupaj postane lahko in enostavno, zato ker plevnik prilagajamo razmakom z menjavo nastavkov, ki jih sami izdelamo. Po svoji meri ali po najinem načrtu. 

Najin načrt za izdelavo sva narisala (levo), mu dodala specifikajo materialov in orodij ter geometrije za krivljenje nastavkov (desno). Na voljo ti je na spodnji povezavi.

Izdelava je zelo preprosta in lahko se je loti čisto vsak. Ves material stane med 5 in 10 evrov za komplet (nasadilo s pritrdilom in trije žični nastavki). Če uporabimo kupljen ročaj za grablje iz bukovega lesa in navojni material iz nerjavečega jekla, bo cena višja, prihranimo pa lahko tako, da uporabimo pocinkan material in ročaj izdelamo sami, na primer iz suhe leskove palice. Zelo pomembno pa je, da uporabimo primerno žico, ki je dovolj žilava in trda. Na zgornji povezavi si lahko preneseš navodila v katerih je celotna specifikacija materialov.

Celoten postopek izdelave traja od 15 minut do ene ure, odvisno od naših spretnosti, in vključuje žaganje, uporabo dleta, vrtanje in krivljenje žice. 

Če izpolniš obrazec na zgornji povezavi, boš na e-pošto prejel povezavo s pdf-navodili, ki jih natisneš in se z njimi odpraviš v delavnico. Navodila vsebujejo seznam potrebnih orodij in pripomočkov ter vzorec za krivljenje plevnih nastavkov

Zakaj “naredi si sam” žični plevnik?

Žični plevnik ni nobena novost. To je uveljavljeno orodje ambicioznih vrtnarjev že več kot pol stoletja, predvsem na velikih tržnih vrtovih v ZDA. Doma izdelanih verzij žičnega plevnika je res veliko, kar nam razkrije tudi spletno iskanje “wire weeder”, kar pa sva midva prispevala s svojim oblikovanjem, je enostaven način pritrjevanja žice na leseno nasadilo, tako da izdelava ni preveč zahtevna in draga, rezultat pa je zelo zadovoljiv.

Pletje med vrsticami je pravi užitek in naloga za katero je takšen plevnik ustvarjen.

Najlepše je, da je prva izdelana verzija plevnika tudi končna, saj je tako minimalistična, da ne potrebuje izboljšav. To je lepota preprostih stvari, ki jih uskladimo s svojimi potrebami. To je tudi lepota stvari, ki jih izdelaš sam. Najlepše je namreč to, da se lotimo problema, ki ga rešimo tako, da najprej dobro premislimo, nato pa teorijo prenesemo še v prakso. In ko delamo z rokami, urimo svoje možgane v tem, kaj je možno, ter tako vstopimo v pozitivno povratno zanko. Tako lahko vsak, ki izdela prvi izdelek, postane junak.

Zaključek vrhunske sezone vrtnarjenja 2023

Z letošnjo sezono sva več kot zadovoljna. Zato že ob koncu letošnje sezone vrtnarjenja težko pričakujeva naslednjo. Zato ker bo prinesla nove izzive, na katere se bo potrebno prilagoditi, se odzivati, slediti vremenu, snovati izboljšave in gojiti še več zelenjave za goste naših delavnic, stalne obiskovalce in našo skupnost.

Naroči se na novičnik in bodi obveščen o novih objavah na blogu Hiše Mandrova:

Smo Eva, Varja in Aljaž. Midva sva strastna samograditelja, regenerativna pridelovalca, mentorja in vizualna umetnika, Varja pa zaenkrat le veliki opazovalec.

 

Prestolnice zahodne Evrope sva leta 2019 zamenjala za odmaknjeno kraško planoto, kjer sva povsem sama ekološko obnovila staro leseno hišo in si na regenerativen način pridelujeva svojo hrano.

 

Pri Hiši Mandrova ustvarjava odprto učno okolje z delavnicami:

  • obdelave lesa
  • naravne gradnje
  • regenerativne pridelave
  • tržnim vrtnarjenjem

Pridobi brezplačna navodila za izdelavo žičnega plevnika preko spodnjega obrazca:

Spletno mesto hisamandrova.com deluje s pomočjo piškotkov. Več o tem kako obdelujemo piškotke si lahko preberete tukaj. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov?

Izpolni spodnji obrazec in na e-mail boš prejel .pdf navodila za izdelavo žičnega plevnika:

Gradnja z lesom

Osnovna delavnica o tehnikah obdelave lesa