Hiša Mandrova

Regenerativna samooskrba

Enodnevna delavnica Hiše Mandrova

Spoznaj dostopne tehnike pridelave hrane, s katerimi izboljšujemo prst - naš ključen naravni vir in ponor ogljikovega dioksida.

Več kot 40 različnih delavnic Hiše Mandrova je obiskalo že preko 220 udeležencev.

Nauči se pridelovati hrano na način prijazen ljudem, živalim in okolju.

Najokusnejša hrana je tudi najbolj kakovostna. Zaradi slabšanja industrijsko pridelane hrane, degradacije okolja in vse manj stabilnih dobavnih verig, je danes še kako pomembno, da znamo pridelati hrano na način, ki je prijazen ljudem in okolju.   

Z majhnim vložkom si pridelaj večino hrane.

Vzgoja živali ni tako zahtevna, kot si misliš. Spoznaj potrebe posameznih vrst živali in rastlin ter stroške njihove vzgoje. Nauči se kako izdelati preprosto mobilno infrastrukturo, pridobi praktične veščine kompostiranja s kokošmi in vrtnarjenja brez prekopavanja.

Spoznaj, kako lahko ublažimo posledice podnebnih sprememb.

Odlične rezultate boš dosegel tako, da boš sodeloval z naravnimi procesi in s tem prispeval k boljši pretvorbi toplogrednega ogljikovega dioksida v organsko snov, ki se bo skladiščila v prsti. To bo izboljšalo rodovitnost prsti in biodiverziteto.

Kaj so o delavnici povedali udeleženci:

Česa se boš naučil(a)?

Nauči se pridelovati hrano doma in s tem bogatiti naš ključni naravni virprst. Tako boš zares izboljšal zdravje rastlin, živali in prispeval k povečanju deleža organske snovi v prsti in na površju. Kakovostna prst ti bo hvaležna tako, da ti bo zagotovila zdravo okolje in prehransko varnost.

Že poznaš naravne potenciale, ki so nam na voljo?

Nauči se, kako lahko z dobrim načrtovanjem v polnosti izkoristimo potencial rastlin za zajem ogljikovega dioksida in njegovo pretvorbo v organsko snov. Pri tem so nepogrešljive pomočnice živali, saj nam močno olajšajo in popestrijo delo.

Kako načrtovati pridelavo?

Na primerih si oglej, kako se lahko tudi v zelo zahtevnemu podnebju prilagodimo s sodobnimi pristopi pridelave in “DIY” infrastrukturo.

Že poznaš vrtnarjenje brez prekopavanja?

Oglej si, kako načrtovati tržno usmerjen, intenziven vrt s kompostno zastirko, tako da bo standardiziran in ne bo zahteval veliko nege ter časa, a bo kljub temu estetsko privlačen. Na takšnem vrtu boš lahko pridelal vso hrano zase in za živali.

Kakšni so naravni potenciali živali in kako jih najbolje uporabiš?

Vsaka vrsta živali ima svoje naravne potenciale za aktivno “delo”. Če bomo spodbujali te potenciale, bodo živele res izpopolnjeno življenje. Tako nam bodo kokoši z največjim veseljem mešale kompost, prašiči bodo aktivirali gozdna tla, pašne živali pa bodo travo spodbudile k boljši rasti in produkciji biomase.

 

Kakšno infrastrukturo in orodje pravzaprav potrebuješ?

Na delavnici spoznaj ustrezno infrastrukturo in kako lahko prihraniš pri njeni izdelavi. Preizkusi najnovejša orodja in tehnike, ki jih lahko obvlada vsak. Spoznaj začetne in tekoče stroške pridelave ter načine kako shranjevati pridelano hrano.                        

Lokacija:

Novi Kot 9, 1319 Draga

Trajanje:

poletje 2022 / 9.00 – 17.00

Cena:

120 € / osebo

Spoznaj mentorico Evo

Eva Pavlič Seifert je umetnostna zgodovinarka in video umetnica. S svojim kreativnim delom je prepoznana v slovenskem in mednarodnem prostoru. V preteklosti je sodelovala s pomembnimi umetniškimi in raziskovalnimi institucijami.

 

 

V svojem delovanju jo vodi zavezanost k motiviranju posameznika za delo z živalmi, doseganju visokih rezultatov z nizkim finančnim vložkom in k učinkovito organizirani ohišnici. Poleg svoje zavezanosti k delu pri Hiši Mandrova se Eva rada posveča pisanju, skrbi za svoje živali, je velika ljubiteljica kulinarike in je najbolj srečna, ko lahko med ljudi deli sproščeno ter sprejemajoče vzdušje pri Hiši.

Spletno mesto hisamandrova.com deluje s pomočjo piškotkov. Več o tem kako obdelujemo piškotke si lahko preberete tukaj. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov?