Regenerativna samooskrba

Enodnevna delavnica Hiše Mandrova

Kako do večje samooskrbe, prilagojene za blaženje posledic podnebnih sprememb?​

Več kot 40 različnih delavnic Hiše Mandrova je obiskalo že preko 240 udeležencev.

Lokacija:

Novi Kot 9, 1319 Draga

Trajanje:

poletje / 9.00 – 17.00

Cena:

120 € / osebo

Regenerativna pridelava:

Pridelava prijazna ljudem, živalim in okolju.

Z regenerativnimi metodami, prijaznimi do živali okolja in ljudi, pridelamo hrano, ki je bogata s hranili. To je posledica skrbi za optimalno mikrobiološko aktivnost prsti, ki rastline oskrbi z vsemi potrebnimi hranili.

 

Zaradi stalnega slabšanja kakovosti industrijsko pridelane hrane, degradacije okolja in vse manj stabilnih dobavnih verig je to danes  ključnega pomena.

Sodelovanje z naravnimi potenciali okolja in živali.

Regenerativno pridelavo načrtujemo tako, da uporabljamo potenciale naravnih procesov in v pridelavo vključujemo živali. Te pripomorejo k bogatenju površja zato, ker pospešujejo kroženje organske snovi in nam pomagajo pri preobrazbi površja.

 

Nauči se prepoznati potenciale posameznih vrst živali in jih uporabiti tako, da jim bo omogočeno kakovostno življenje v sožitju z naravnim okoljem.

Pridelava odporna na posledice podnebnih sprememb.

Spoznaj metode, s katerimi obogatimo količino organske snovi v prsti in povečamo biodiverziteto našega zemljišča. Tako prispevamo k boljšemu ponoru toplogrednega oglijkovega dioksida, boljšemu kroženju hranil in boljši sposobnosti prsti, da zadržuje vlago.

 

Vsak prispevek k blaženju posledic podnebnih sprememb šteje. Prav organska snov v prsti je največji ponor ogljikovega dioksida na svetu. 

Najine praktične rešitve:

Kompostni kokošnjak prihodnosti

Živali so nepogrešljive sodelavke. Oglej si, kako uporabiti potenciale posameznih vrst živali, tako da bodo živele izpopolnjeno življenje brez stresa.

Oglej si primer kompostnega kokošnjaka, v katerem kokoši bivajo na globokem ogljičnem nastilju (žagovini, lesni biomasi, slami, senu, listju ...), ki se zaradi dodatka s hranili bogatih iztrebkov, pravilnega zalivanja in zračenja kompostira kar na mestu. Za mešanje s svojim brskanjem poskrbijo kokoši, pomembno pa je ustrezno število kokoši na površino kokošnjaka.

Takšen kompostni kokošnjak ima vonj po gozdnem humusu in je prijetno okolje za kokoši, še posebno pozimi, ko zagotavlja dodatno toploto, ko kokoši prezimujejo kar v najinem hišnem rastlinjaku.

Pašna reja prašičev na zaraščenih zemljiščih

Krškopoljski prašič je avtohtona slovenska pasma, zelo primerna za pašno rejo. Prašiči izjemno uživajo, če na pašniku najdejo raznovrstno hrano. Pojedo veliko količino trave, zeli, žuželk in koreninic, s svojim ritjem pa na zaraščenih kmetijskih površinah ustvarjajo pogoje za vračanje trave.

Izjemno pomembno je načrtovanje paše v manjših ogradah in zadostno število premikov ograde. Tako poskrbimo, da se bo površje prej in bolje obnovilo. S takšno rejo tako bogatimo naš ekosistem.

Prašiči niso izbirčni in pojedo vse ostanke z vrta, velik del vrtnih pridelkov in del dokupljene krme. Kakovost tako vzrejenih prašičev je zaradi stalnega gibanja, življenja brez stresa in bogate prehrane izjemna.

Vrt brez mehanske obdelave prsti

Oglej si čudovit vrt brez prekopavanja na 800 m nadmorske višine, na plitvi prsti v zelo zahtevnem podnebju mrazišča visoke kraške planote.

Izjemno visoka kakovost in donosnost pridelkov sta posledici sodobnih tehnik tržnega vrtnarjenja, priprave dobrega komposta, setve pokrivnih posevkov, priprave kompostnih ekstraktov in enostavne standardizirane obdelave brez prekopavanja.

Delo v vrtu je usmerjeno v povečevanje mikrobiološke aktivnosti in dvig deleža organske snovi v prsti. Takšna prst podpira razvoj močnih in odpornih rastlin ter v sušnih obdobjih bolje zadržuje vlago.

Hišni pašniki s pašno perutnino

Tudi na izjemno majhnih površinah lahko ekonomično vzgajamo pašno perutnino (pitovne piščance, purane, kopune, kokoši), tako da natančno odmerjamo, koliko časa živali preživijo na enem mestu.

Perutnina je izjemno koristna pri ekološki regeneraciji monokulturnih travnikov, saj z gnojenjem, razbrskavanjem in zračenjem omogoča rast različnihi vrst trav, detelje in zeli.

Pri vzgoji perutnine je ključno dobro načrtovanje zaščite pred plenilci (lisicami, kunami, kanjami ...), ki jo dosežemo z uporabo električnih pastirjev ali premičnih izpustov.

DIY infrastruktura po lastnih merilih

Na delavnici spoznaj, kaj vse lahko uporabiš za svojo DIY-infrastrukturo in kako lahko prihraniš pri njeni izdelavi.

Izvedel boš, kako na primer izdelaš kompostni kokošnjak ali svoj rastlinjak, kakšni so premični izpusti za perutnino, kaj potrebuješ za električnega pastirja, kakšni so začetni stroški ter katera so najsodobnejša orodja in tehnike, ki jih moraš preizkusiti.

Nenazadnje pa si lahko ogledaš še ekološko prenovljeno domačijo z materiali, ki prihajajo z nekdaj zaraščenega kmetijskega zemljišča, na katerem danes izvajava regenerativno pridelavo.

Utrinki iz preteklih delavnic:

Hiša Mandrova-67
Hiša Mandrova-12
Hiša Mandrova-68
Hiša Mandrova-11
Hiša Mandrova-13
Spletno mesto hisamandrova.com deluje s pomočjo piškotkov. Več o tem kako obdelujemo piškotke si lahko preberete tukaj. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov?