Kakšna pomlad v našem vrtu!

"Pri Hiši sva pretekli vikend gostila prvi dve skupini udeležencev delavnice Vrhunsko vrtnarjenje. In bilo je resnično prijetno!"

Pomlad z izmeničnimi pršenji dežja in prvimi valovi sopare je spremenila našo planoto v zeleno oazo sredi temnih gozdov. Tik pred tem sva zavihala rokave in zasadila oba učna vrtova, le majhen del sva pustila prost. To pa zato, da bi lahko naše skupine udeležencev delavnice Vrhunsko vrtnarjenje sodelovale pri urejanju tržnega vrta Hiše Mandrova brez prekopavanja. 

Na prostem delu vrta sva pretekli vikend poskrbela za interaktivni pedagoški program, ki združuje teoretične osnove in praktično delo. Tako so udeleženci delavnic neposredno na terenu spoznali, kako zasnujemo vrt in njegov kolobar ter kako ga učinkovito vodimo. Kako optimalno pripravimo obstoječe grede ali pa oblikujemo nove? Kako se lotimo vzgoje sadik, presajanja in sejanja ter še nekatere druge podrobnosti spomladanskega dela v vrtu. 

Naša edinstvena delavnica Vrhunsko vrtnarjenje je res posebna. Zasnovala sva jo kot cikel tridnevnih delavnic, ki potekajo spomladi, poleti in jeseni. Vsak dan delavnice pa je namenjen posebnemu sklopu vsebin. Tako je pomlad namenjena organizaciji vrta, razumevanju osnov vrtnarjenja, vzgoji sadik, presajanju in sajenju ter učinkovitim metodam zatiranja plevelov. 

Prihodnji vikend bomo gostili še en pomladni dan delavnice, poletni sledi na vrhuncu poletne vročine v juliju, jesenski dan pa konec avgusta

Ta vikend imaš novo (in zadnjo) priložnost, da ujameš vse tri dni te edinstvene delavnice. Na pomladni dan to soboto imamo namreč še dve prosti mesti. Če ne uspeš ujeti pomladnega dne, pa si lepo vabljen, da obiščeš poletni ali jesenski dan delavnice. Prijaviš se lahko tukaj.

Poletni dan delavnice je namenjen izdelavi komposta, tehnikam kompostiranja, tehnikam izdelave kompostnih ekstraktov in čajev, tehnikam poletne setve in presajanja ter vzdrževanja vrta

Jesenski dan je namenjen izboljševanju prsti s pokrivnimi posevki (“zeleno gnojenje”), pobiranju in spravilu pridelkov ter pripravi vrta na zimo. Sadili in sejali bomo zimske vrste zelenjave in se seznanili s pripravo rastlinjaka za zimo. 

Na delavnici se boš zagotovo navdušil nad sonaravno pridelavo in učinkovitostjo sodobnega tržnega vrtnarjenja, zastiranja s kompostom, uporabo mikrobioloških pripravkov in mnogimi triki za izboljšanje učinkovitosti dela. Kar pa je še pomembneje, pa je to, da boš znal zasnovati in izdelati svoj novi vrt ali pa boš dobil novo dozo motivacije in veselja do tega, da boš svoj že obstoječi vrt popeljal na povsem nov nivo.

To je Vrhunsko vrtnarjenje.

Na delavnico se lahko prijaviš na tej povezavi ali nama pošlji sporočilo.

Se vidimo v soboto!

Naroči se na novičnik in bodi obveščen o novih objavah na blogu Hiše Mandrova:

Smo Eva, Varja in Aljaž. Midva sva strastna samograditelja, regenerativna pridelovalca, mentorja in vizualna umetnika, Varja pa zaenkrat le veliki opazovalec.

 

Prestolnice zahodne Evrope sva leta 2019 zamenjala za odmaknjeno kraško planoto, kjer sva povsem sama ekološko obnovila staro leseno hišo in si na regenerativen način pridelujeva svojo hrano.

 

Pri Hiši Mandrova ustvarjava odprto učno okolje z delavnicami:

  • obdelave lesa
  • naravne gradnje
  • regenerativne pridelave
  • tržnim vrtnarjenjem
Spletno mesto hisamandrova.com deluje s pomočjo piškotkov. Več o tem kako obdelujemo piškotke si lahko preberete tukaj. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov?

Gradnja z lesom

Na delavnici Hiše Mandrova se nauči osnovnih tehnik obdelave in uporabe lesa