Poletje je čas za pridobivanje novega znanja

"Pri Hiši sva gostila Rokodelski tabor za otroke in prvi Masterclass skeletne gradnje 2023."

Našo planoto je dosegla poletna vročina z izmeničnimi obdobji dežja, doživeli smo celo prvo resnejše neurje z rahlo točo in udari strel. Poleti se zdi, da les zadiši drugače. Bolj aromatično in močneje, manj mehko in bolj neposredno. Če se včasih zgodi, da ga namoči dež, postane težek, a se hitro spet osuši in postane primeren za delo. Poleti je les tisti “pravi” za gradnjo in ustvarjanje, ker je razsušen zaradi poletne vročine, tako da nam ni potrebno pretirano razmišljati, kako se bodo kosi medsebojno obnašali med menjavo vlažnih in suhih obdobij. To je tisto, kar dela težave mnogim, ki iščejo hitre rešitve, tistim, ki niso pripravljeni “prisluhniti lesu” in se ozreti po tem, kako in zakaj drevo postane les, naš najbolj ekološki gradbeni material. 

Bistvo razumevanja “obnašanja lesa”, dela z lesom in sušenja lesa se namreč skriva v obširnih gozdovih. Drevesa imajo močno notranjo strukturo lesnih vlaken, ki je rezultat okolja, v katerem zrastejo. Na odprtih prepišnih legah bodo kratka, čokata in zavita, na zavetrnih bogatih tleh pa bodo sloka, vitka in ravna. Zato bo drugačen tudi les s posamezne lokacije, od koder prihaja les za naše izdelke. 

To spoznanje je tisto, kar dela delavnice in izobraževanja naše Hiše, namenjene obdelavi lesa, res posebne. To, da gremo vedno v gozd in spoznavamo lastnosti lesa v gozdu, je nekaj edinstvenega in nekaj, kar našega mentorja obdelave lesa Aljaža žene dalje. V preteklih treh letih sva pri Hiši uspela s to filozofijo dela z lesom okužiti že preko 160 udeležencev delavnice, letos pa sva dosegla nove mejnike. 

Prvi masterclass Skeletne gradnje v letu 2023

Tik pred prvo poletno vročino sta Mitja in Aljaž vodila prvi letošnji 3-dnevni masterclass Skeletne gradnje. Iz ostankov lesa, ki so ostali pri gradnji naše delavnice v letu 2022, smo skupaj s 6 udeleženci izdelali majhen, a srčen skelet velikosti 3 x 4 m, višine 4 m. Takšnega, ki lahko postane majhna garaža, nadstrešek, majhna koča ali prisrčna hiška. Skelet z vsemi lastnostmi velikopotezne gradnje z lesom, z lepimi in funkcionalnimi lesnimi zvezami. Aljaž in Mitja še sama nista mogla verjeti, da je kaj takega možno, saj ponavadi izdelava skeletov traja dalj časa. A udeleženci so bili tokrat zares zagnani, Aljaž pa je med izdelavo posnel tudi video z vtisi o tem, kako je skelet nastajal. 

Ko smo bili dovolj utrujeni od oblikovanja lesnih zvez, smo se podali še na naše zaraščeno zemljišče, kjer smo se lotili ročnega tesanja tramu iz svežega holoda. Svež sok in smola sta napolnila vsak kotiček okolice in verjameva, da bo to tisti sladki, neoprijemljivi spomin, ki bo mnoge udeležence spominjal na te čudovite tri dni. 

Naš edinstveni masterclass Skeletne gradnje bo letos potekal še avgusta (25.-27. 8.) in  septembra (15.-17. 9.).

Otroški Rokodelski tabor

V sodelovanju z Rokodelskim centrom Ribnica smo v prvih dneh julija pripravili že drugi rokodelski tabor za otroke, stare med 10 in 14 leti. Projekt sta finančno podprla Ministrstvo za kulturo in Občina Loški Potok. Rokodelci iz Ribnice so prvi dan tabora skupini 10 otrok iz cele Slovenije predstavili izdelavo leskovih viter in pletenje košar iz viter. To je prav poseben postopek cepljenja leskovih palic na tanke, upogljive, svetlo bele pasove, ki jih vpletemo v košaro. 

Drugi dan tabora so otroci prišli k naši Hiši, kjer smo izdelovali trinožnik ali po domače molzno stolico. Za ta namen smo uporabili javorove plohe, ki so jih otroci razrezali na primerne kose. Nato so s pomočjo vodila v les zvrtali luknje za noge, po tri ali štiri, glede na lastno izbiro. Noge so izdelali iz klanih kosov hrasta ali iz suhih palic črnega gabra. Vse kose smo oblikovali ročno na rezilnih stolih, noge pa smo v luknje pritrdili s pomočjo zareze in zagozde, zaradi katerih se noga v luknji toliko razširi, da se čvrsto zagozdi na mestu. Nekaj malega lepila pa poskrbi za trajnost te preproste, a učinkovite lesne zveze. 

Drugi dan tabora je deževalo, a kljub temu smo lahko na že obstoječi majhni konstrukciji izdelali nekaj lastovičjih repov in nekaj čepov. Samo z ročnimi orodji in nekaj spretnosti. Tako so mladi spoznali, kakšen je postopek izdelave lesenih skeletov in oblikovanja lesnih zvez, del znanja, ki lahko mnogim spremeni življenje. Pa ne zato, ker bodo sami začeli izdelovati lesne zveze, pač pa zato, ker so spoznali lepoto dela z lesom, ki bo nekaterim zagotovo navdih za izbiro njihove poklicne poti. Tako kot drevesa tudi majhne roke rastejo v orjaške. 

Projekt rokodelski tabor smo izpeljali v partnerstvu z Rokodelskim centrom Ribnica. Projekt sta finančno podprla Ministrstvo za kulturo in Občina Loški Potok.

Naroči se na novičnik in bodi obveščen o novih objavah na blogu Hiše Mandrova:

Smo Eva, Varja in Aljaž. Midva sva strastna samograditelja, regenerativna pridelovalca, mentorja in vizualna umetnika, Varja pa zaenkrat le veliki opazovalec.

 

Prestolnice zahodne Evrope sva leta 2019 zamenjala za odmaknjeno kraško planoto, kjer sva povsem sama ekološko obnovila staro leseno hišo in si na regenerativen način pridelujeva svojo hrano.

 

Pri Hiši Mandrova ustvarjava odprto učno okolje z delavnicami:

  • obdelave lesa
  • naravne gradnje
  • regenerativne pridelave
  • tržnim vrtnarjenjem
Spletno mesto hisamandrova.com deluje s pomočjo piškotkov. Več o tem kako obdelujemo piškotke si lahko preberete tukaj. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov?

Gradnja z lesom

Na delavnici Hiše Mandrova se nauči osnovnih tehnik obdelave in uporabe lesa