Hiša Mandrova

Naravna gradnja: izolacije in ometi

3-dnevna masterclass delavnica

"Gradbeni materiali so povsod okrog nas!"

Odkrij pozabljeno tradicijo

Z naravnimi materiali izpred domačega praga smo gradili tisočletja. Danes pa jih na novo odkrivamo in ob tem uspešno rešujemo stanovanjsko problematiko ter problematiko degradacije okolja, ki jo povzročajo proizvodnja, transport, vgradnja in razgradnja konvencionalnih materialov. 

Vse o naravnih izolacijah in ometih

Spoznaj preverjeno gradnjo z naravnimi materiali od naravnih ometov do novosti na področju naravnih izolacij, ki omogočajo nizkoenergetsko bivanje. Na delavnici boš pridobili znanje o izbiri, primernosti in načrtovanju vgradnje izolacij, ter znanje o pripravi naravnih ometov.

Popolno znanje za vsakogar

Mentorja Aljaž in Tone sta se soočila s svojimi dosežki in se vprašala, kakšno bi bilo znanje, ki bi ga sama potrebovala čisto na začetku, ter kako se lahko čisto vsak izogne napakam, ki sta jih storila sama ali pa sta jih opazila pri drugih.

Spoznaj mentorja:

Anton Pugelj – Tone (Gnezdo d.o.o.) je vizionar, ki se z naravno gradnjo ukvarja že desetletja. Svoje izkušnje je zbral in zasnoval Gnezdo d.o.o. -, prvo specializirano trgovino z naravnimi gradbenimi materiali ter center sonaravne gradnje, ki skrbi za promocijo gradnje z naravnimi materiali v Sloveniji.

 

Njegova filozofija je, da mora biti dom mnogo več od betonskega spomenika. Mora biti prostor, kjer uživamo, ne da bi s tem škodovali okolici in naravi. S pomočjo naravne gradnje lahko celo pripomoremo k bolj čistemu in ohranjenemu okolju. Prav zato, pa moramo gradbene materiale najprej iskati na mestu, kjer gradimo.

 

 

Tone je eden izmed odgovornih za sodobno renesanso gradnje z naravnim materiali, predvsem na področju izolacije iz naravnih vlaken (lesna in konopljina vlakna, slamnate kocke, celuloza, ovčja volna) in na področju naravnih ometov, ki nam danes omogočajo nizkoenergetsko in brezogljično gradnjo.

 
 

Aljaž Celarc je geograf in fotograf. Za svoje kreativno delo je prejel več nagrad in je sodeloval s pomembnimi raziskovalnimi institucijami.

 

S svojim ekološkim in trajnostnim razmišljanjem raziskuje možnosti za sodobno in energetsko učinkovito bivanje.

 

V njegovem delovanju ga ženeta raziskovanje in obujanje tradicionalnih znanj ter njihovo oživljanje v duhu sodobnega bivanja. K temu sodita predvsem tehnika ročnega tesanja tramov in tradicionalno stavbarstvo.

Ob vsej zavezanosti pedagoškemu in raziskovalnemu delu je Aljaž prizadevni skrbnik vrta, strasten oboževalec dobre glasbe in velik ljubitelj narave.

Komu je namenjena delavnica?

Za delavnico ne potrebujete predznanja. Znanje, ki ga boste pridobili omogoča  samostojno izvedbo stene, vse od izolacije, pa do ometa.

 

Tako si boste prihranili velik strošek pri gradnji, osvojili pa boste tehnično znanje ter se spoznali s filozofijo, da so ometi lahko tudi svojevrsten dekorativni element, ki popestri dom. 

Praktične podrobnosti:

Število mest na delavnici je omejeno na 6 udeležencev. Vaše mesto bo zagotovljeno s plačilom predplačila v vrednosti 25% celotne cene 400 evrov, preostanek pa plačate mesec dni pred delavnico. V primeru odpovedi ali sprememb veljajo Pogoji prijave na delavnice in izobraževanja.

 

Prijavite se tako, da pošljete sporočilo na info (at) hisamandrova.com ali pokličete Aljaža na tel. št. 051 665 173. Za vse druge informacije prav tako lahko pišete ali pokličete.

Cena tridnevne delavnice je 400 evrov in vključuje predavanja, spanje v deljeni nastanitvi, tri dnevne obroke, material in uporabo orodja.

 

Prenočevanje je omogočeno v apartmaju v kraju Novi Kot, kjer si udeleženci lahko po želji sami pripravljajo dodatno hrano. Po želji omogočamo tudi kampiranje v lastnem šotoru na zemljišču Hiše Mandrova.

Na voljo bodo trije obroki dnevno (zajtrk, kosilo, večerja).

Novi Kot je majhno naselje ob meji s Hrvaško v občini Loški Potok. Od Ljubljane je oddaljeno le 60 km. Prevoz na delavnico si udeleženec zagotovi sam ali v dogovoru z drugimi udeleženci.

 

V Novem Kotu ni trgovine. Najbližji trgovini sta v Loškem Potoku (14 km) in v Prezidu na Hrvaškem (3 km).

Delavnice se udeležujete na lastno odgovornost in se zavezujete, da boste upoštevali navodila organizatorja.

 

Minimalna starost udeležencev je 15 let, vendar se mladoletne osebe dogodka lahko udeležijo samo ob spremstvu skrbnika.

 

Delavnica bo potekala na prostem, večinoma na soncu, zato potrebujete pokrivalo in udobna oblačila. Zaradi varnosti je nujno, da imate varnostne čevlje ali vsaj močnejše gojzarje.

 

Pridržujemo si pravico do spremembe načina in termina izvedbe delavnice zaradi vremena, epidemioloških ukrepov ali višje sile. Prav tako si pridržujemo pravico do prekinitve izvedbe delavnice zaradi neupoštevanja navodil organizatorja.

Program delavnice:

16.00-18.00

Prihod, namestitev, spoznavanje in večerja.

 

18.00-21.00

Naravna gradnja v lastni režiji (Aljaž)

Aljaž bo predstavil svoje izkušnje na področju gradnje z naravnimi materiali, s poudarkom na stroškovni učinkovitosti, dostopnosti in izvedljivosti gradnje v lastni režiji. Podrobneje bo predstavil postopek načrtovanja in finančnega vrednotenja investicij v prenovo Hiše Mandrova ter  gradnjo novega objekta za izvajanje delavnic.

7.00-8.00

Zajtrk pri Hiši

 

8.00-10.00

Uporaba naravnih izolacij in tehnične zahteve za vgradnjo izolacijskih materialov  (Tone in Aljaž)

Na predstavitvi boste spoznali vse vrste naravnih izolacijskih materialov ter njihove prednosti in slabosti. Tone bo opisal postopek vgradnje posameznih tipov izolacije in njegove izkušnje z naravnimi izolacijami. 

 

10.00-10.30

Premor za kavo ali čaj

 

10.30-11.30

Demonstracija vgradnje izolacije, parnih ovir in zapiranja stene (Tone in Aljaž)

Aljaž in Tone bosta govorila o osnovah gradbene fizike in o tem, kaj je paroprepustnost in zakaj je ključna za sodobne, udobne in energetsko varčne objekte. Ogledali si bomo značilnosti paroprepustnosti posameznih tipov izolacij in kako jih kombiniramo s primernimi parnimi ovirami, ki izolacijo ščitijo pred odvečno vlago. 

 

11.30-13.00

Naravni ometi od pridobivanja materiala do vgradnje (Tone in Aljaž)

Aljaž bo predstavil pridobivanje in uporabo apna, Tone pa iskanje in preizkušanje ilovice za omete. Govorila bosta vse o načrtovanju vgradnje, pripravi površine, pripravi materiala in drugih tehničnih podrobnostih za izvedbo ometov. 

 

13.00-14.30

Premor za kosilo

 

14.30-19.00

Ogled vzorcev ometov in postopek priprave vzorcev (Tone in Aljaž)

Pridobljeno znanje bomo prenesli v prakso. Najprej si bomo ogledali več vzorcev pripravljenih ometov in ocenili, kakšna mešanica je najprimernejša za izvedbo ometa. To je pri ilovnatih ometih zaradi različne vsebnosti peska v ilovici ključno. Spoznali se bomo z orodji za izdelavo ometov in njihovo uporabo.

 

19.00

Večerja

7.00-8.00

Zajtrk pri Hiši

 

8.00-10.00

Praktično delo -  postopek izdelave ometov in praktična izvedba (Tone in Aljaž)

Spoznajte vgradnjo izolacij v konstrukcijo, vgradjo parnih ovir in pripravo osnovne površine iz lesa s pomočjo trstičnih panelov ali  letvic za ometavanje t.i. kantinel  za izdelavo ometov. 

 

10.00-10.30

Premor za kavo ali čaj

 

10.30-13.00

Praktično delo - postopek izdelave ometov in praktična izvedba (Tone in Aljaž)

Pričeli bomo s pripravo mase za omete in delom na izbranih površinah, tako da bo lahko vsak udeleženec izuril svoje veščine pri uporabi izravnalnih lopatic pri izravnavanju površin ter izdelavi zaključnih detajlov.

 

13.00-14.30

Premor za kosilo

 

14.30-18.00

Kako izdelati apnene omete in koliko jih je treba vlažiti (Tone in Aljaž)

Tone in Aljaž bosta predstavila izdelavo tradicionalnih apnenih ometov in malt, ki so primerni za zunanjo uporabo. Pokazala bosta, kako in zakaj moramo poskrbeti za vlaženje apnenega ometa med sušenjem.

 

18.00-20.00

Večerja, zaključno druženje in odhod

Spletno mesto hisamandrova.com deluje s pomočjo piškotkov. Več o tem kako obdelujemo piškotke si lahko preberete tukaj. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov?