Hiša Mandrova

Hiša Mandrova je kreativna domačija, 

na kateri se sodobno bivanje prepleta z oživljanjem kulturne dediščine in dostopnimi metodami samooskrbe.

Mandrova hiša je postala Hiša Mandrova

Si že kdaj začutil vznemirjenost, ker si se odločil, da boš v življenju nekaj spremenil?

To se je zgodilo tudi Evi in Aljažu, mednarodno priznanemu in nagrajenemu umetniškemu tandemu. Po večletnem delovanju na Nizozemskem in na Finskem sta globoko v sebi začutila, da morata v svojem življenju nekaj korenito spremeniti. Hrepenenje po tesnejši povezanosti z okoljem, samooskrbi in čarobnosti bivanja v naravnem okolju ju je pripeljalo globoko na podeželje.

 

Leta 2019 sta se preselila na eno izmed najbolj odročnih visokih kraških planot v Sloveniji, ko sta za seboj pustila obremenjujoče mestno življenje in sta takoj pričela prenavljati svoj novi dom.

 

Kupila sta staro leseno hišo z domačim imenom pri Mandrovih in jo z izjemno skromnimi sredstvi  v celoti sama obnovila. Hišo sta zasnovala tako, da omogoča sodobno in varčno bivanje. Uporabla sta domač les, lesno vlaknasto izolacijo, izdelala apnene in ilovnate omete ter zasnovala in izdelala skoraj vse kose pohištva v hiši. Med obnovo sta se seznanila s pozabljeno tradicijo ročne obdelave lesa, ki jo raziskujeta in negujeta z vsakim novim gradbenim podvigom. Verjameta, da sta zaradi dela z lesom in samooskrbe postala boljša človeka.

Eva in Aljaž  si na 800 m nadmorske višine v izjemno zahtevnem podnebju pridelujeta hrano tako, da združujeta najboljše lokalno znanje in znanje regenerativnega kmetijstva.

 

Verjameta, da lahko čisto vsak posameznik združi najboljša stara znanja z najboljšim znanjem sedanjosti in sodobnimi odkritji. Tako lahko gradimo, si hrano pridelujemo na ekološki način in si v svoji okolici priskrbimo večino materialov. Zaradi tega bomo zaživeli bolj polno samooskrbno življenje, brez pritiskov in vsakodnevnega podrejanja družbenim normam.

 

Leta 2021 sta zbrala svoje najboljše znanje in  pričela prirejati edinstvene izkustvene delavnice na katerih udeleženci odkrivajo osnove gradnje z lesom, regenerativne pridelavo in izurijo svoje znanje izdelave skeletnih konstrukcij in učinkovitega vrtnarjenja. V dveh letih je delavnice obiskalo preko 200 obiskovalcev.

 

Eva in Aljaž o svojem vsakdanu in načrtih objavljata na družbenih omrežjih instagram @hisamandrova in Facebook. O njunem delu so poročali največji slovenski mediji.

 

Leta 2022 se jima je rodila hčerka Varja.

 

+386 51 665 173 (Aljaž)

 

Prijavi se na novičnik Hiše Mandrova

Poseben novičnik prejmete v vaš e-poštni nabiralnik. Tako boste prvi obveščeni o novostih pri najini Hiši. Pošiljava ga 1x mesečno.

Spletno mesto hisamandrova.com deluje s pomočjo piškotkov. Več o tem kako obdelujemo piškotke si lahko preberete tukaj. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov?