Končno sva si uresničila veliko željo! Sprednji hišni gank sva predelala v rastlinjak. Ta res veliki podvig se je zaključil z izdelavo oken, vse od sušenja lesa do izdelave sva opravila doma. In vinilna folija, ki je varovala gank pred padavinami, se je tako končno poslovila. Pa še ravno pravi čas  je za začetek vzgoje paradižnikov, pekočih feferonov in podobnih rastlin v loncih kar v bivalnem prostoru.

Morda bo kakega lepega poletnega večera zastekljen gank postal tudi poletna spalnica. Spanje na prostem je vedno nekaj zelo pozitivnega, pomirjujočega in je res dobra popestritev vsakdana.

A zato, da bi prišla do točke, ko lahko s ponosom poveva, da sva stari gnili gank zamenjala in predelala povsem sama, sva se morala naučiti nekaj pomembnih znanj, ki bi jih rada delila naprej, zato da boš od tega kaj imel tudi ti. Tako boš lahko prihranil in si izboljšal bivanje.

“Midva sva na primer za predelavo porabila okrog 300 evrov.”

Največji del od tega predstavlja strošek 200 evrov za nakup suhega macesnovega in kakovostnega smrekovega lesa za okna, 50 evrov za okensko okovje in pritrdilni material ter 50 evrov za tesnilno maso. Ves les od sušenja do končnega izdelka sva predelala doma, prav tako sva doma razrezala vse potrebno steklo.

Velik del stekel sva dobila pri najini dragi sosedi Majdi, del pa sva jih dobila tako, da sva razdrla stara dvoslojna okna z izrabljenimi tesnili. Ločevalna tesnila dvojne zasteklitve imajo namreč relativno kratko življenjsko dobo in ko pričnejo puščati, nas na to kmalu opozori kondenzacija med stekloma. Takrat se jih splača porabiti za takšne projekte.

Najina motivacija pri izdelavi zasteklitve in oken je bila, da so zasnovana preprosto, brez nepotrebnih komplikacij, kot so drsna okna. Okna se zato nihajno odpirajo navzven in tako so lahko odprta tudi v primeru močnih poletnih nalivov, ki zaradi oken ne bodo mogli zmočiti notranjosti prostora.

“Okna so pritrjena tako, da se lahko preprosto snamejo v primeru poletnih vročinskih valov.”

Sicer misliva, da to ne bo potrebno, saj pri nas poleti še ni bilo čez 31 stopinj Celzija, zrak v našem mrazišču pa se ponoči vsakič ohladi vsaj za 20 stopinj, tudi poleti.

“Prav zato sva predvidela preprost in učinkovit sistem zapiranja s staromodnimi zaskočniki za omarice in z vetrnimi kljukami.”

“Tako lahko v pol minute brez dodatnega vrtenja kljuk odpreva in zapreva vseh 6 oken.”

To se nama je zdelo pomembno zaradi pogostosti odpiranja in zapiranja, saj načrtujeva, da je okna potrebno odpreti vsako jutro in vsak večer zapreti, da bodo rastline boljše rastle. Optimalna temperatura prostora je namreč zelo pomembna.

“Si na primer vedel, da fotosinteza (in rast rastlin) najbolje poteka med 10 in 20 stopinjami Celzija, njena učinkovitost pa se slabša z višanjem temperatur?”

Fotosinteza nad 40 stopinjami Celzija tako sploh ne poteka več. Poznavanje bioloških procesov je očitno zelo pomembno pri načrtovanju rastlinjakov.

“Najpomembnejše praktično znanje, ki sva ga morala osvojiti, je bilo zagotovo rezanje stekla. To je zelo preprosto opravilo, če imaš za dobro orodje.”

Midva sva naredila napako in sva najprej kupila poceni rezalnik stekla brez olja za nekaj evrov. To je vodilo v nekaj uničenega stekla in mnogo slabe volje. Na koncu sva se odločila za najcenejši profesionalni rezalnik stekla, ki stane nekaj manj od 40 evrov, a zelo olajša razrez stekel, celo do te mere, da to delo postane užitek.

Skratka, brez dobrega orodja se ne da veliko. Na žalost je življenjsko dejstvo, ki sva se ga naučila med obnovo, da je še vedno boljše kupiti manj res kakovostnega orodja kot pa veliko količino manj kakovostnega (saj to le poveča količino odpadkov).

Ravnava se po reklu v angleško govorečih državah “Buy once, cry once!” oziroma v prevodu “Enkrat kupi, enkrat joči”. Paradoksalno poučen je zaključek, da imava premalo denarja, da bi kupovala slabo orodje in zato jih ne bova več. Osel gre enkrat na led. 

Razrez stekla lahko opravi čisto vsak, če ima primeren nož in vodoravno ravno površino. Z rezalnikom za steklo s pomočjo ravnila naredimo zarez in steklo prelomimo, tako da ga pridvignemo in nož vstavimo v vrzel med ravno podlago in steklo, direktno nad zarezo. Nato se preprosto naslonimo na manjši kos stekla (odrezek). Ker je steklo oslabljeno zaradi zareze, ki smo jo povzročili z diamantnim diskom, bo počilo prav tam.

Po treh razrezanih steklih boš lahko pridobil dovolj samozavesti, da boš to delo opravljal z veseljem.

Kakšna pa je vloga olja pri razalnikih za steklo? Olje, ki je v razalniku, med rezanjem zareze zapolnjuje vrzel v steklu in onemogoča “celjenje” bodoče razpoke.

Ali si vedel, da se steklo obnaša kot kapljevina? Vrzeli v steklu zato počasi, a vztrajno zapolnjujejo, sploh tiste mikronske, kot so zarezi.  

Podobna znanja o obdelavi materialov, predvsem lesa, boš lahko pridobil na najinih delavnicah. Tudi razrez stekla lahko pokaževa, če te bo zanimalo. Na najini delavnici ti bova pokazala, kako poteka obdelava lesa od izbire primernih kosov lesa do njihovega razreza, skoblanja, rezkanja in vgradnje.

Najpomembnejše znanje, ki se ga splača pridobiti, je to, kakšni kosi lesa so primerni za kateri namen in kako jih naravno zaščitimo. Tako boš lahko zelo izboljšal svoje znanje in dosegel nov nivo kakovosti svojih izdelkov. Pa na delo! 

Vpiši se na novičnik in v juniju boš prejel seznam delavnic za poletje 2021!

Pa vse lepo,

Eva in Aljaž