Zaradi širjenja človekovih dejavnosti smo zelo zmanjšali življenjski prostor ptic, insektov, glodalcev in drugih bitji. Z močjo naših orodij in strojev smo ustvarili kvadratne (umetne) oblike bivališč, ravne ceste, kvadratne trate in različne druge pravilne oblike. Vse zaradi potrebe po standardizaciji, urejenosti in preprostosti vzdrževanja.

” V naravi se oblike tvorijo povsem drugače. Naravni procesi niso premočrtni, pač pa zaokroženih in razvejanih oblik, saj tako povečujejo raznolikost. Razvejanost poveča število robov in stikov, ta pa postanejo območja največje raznovrstnosti in pestrosti. “

Na primer; če na trato postavimo velik kamen, njegove razpoke naseli mah, ki je drugačen na vsaki strani neba, zato privabi različne žuželke … pod kamnom najdejo prostor deževniki in stonoge. Te privabijo ptice, morda, če je razpok dovolj, tudi ježe. Ko mah v razpokah nekaj časa propada, tvori humus, vanj pa pade kakšno seme npr. javora, ki ga je prinesel veter. Čez čas zraste drevo, ki s svojimi koreninami razkolje skalo in število robov se zato še bolj poveča. Drevo vsako leto odvrže liste, na katere se naseli množica nam neznanih gliv, ki listje razkrajajo (seveda če listja ne pograbimo) in ga pretvarjajo v kakovosten humus in tako dalje. Pionirski javor tako pripravi zemljo za bolj zahtevna drevesa in rastline, ki se tja tudi naselijo. Predvsem pa nič ni pravilnih oblik, pač pa razvejanih robov.

Z obnovo hiše sva pričela uresničevati načela permakulture. Tako nama je kvadratna urejenost postala povsem nenaravna in odtujena. Pričela sva opazovati, kako so rastline (naravne in kulturne – tiste, ki jih je selektivno gojil človek) prilagojene ustvarjanju robov.

Tako sva na primer ugotovila, da je ogromno rastlin prilagojenih na zimo in da so njihova semena nad snežno odejo. Takrat so hrana pticam, v njihova stebla pa se naselijo žuželke, rastlinski odpad pa pod snežno odejo zastre zemljo in počasi propada. Tako se kompostira in prispeva k rodovitnosti. In vse to brez našega truda ustvarja nove kompleksne stike in robove. Njihova raznovrstnost pa krepi odpornost celega ekosistema.

V naravi poglej na primer šipek. Njegovi plodovi so visoko nad snegom. Trenutno je še poln rdečine, a te bo vse manj proti koncu zime. Od mraza zmehčane jagode bodo pojedle ptice, ko ne bo druge hrane. Podobni so brin, divji koren na travniku in mnoge druge rastline. 

In kako sva svoja opazovanja pretvorila v prakso? V jeseni na primer ne striževa suhih trajnic in enoletnic, pač pa jih preprosto pustiva. Morda to v danem trenutku to komu izgleda “grdo”, vendar se je treba naučiti videti, da bodo maline, ki jih nisva pojedla, postale hrana za ptice, listi bodo odpadli in zastrli prst, na pol pregnita stebla pa bo proti koncu zime potlačil sneg. Tako bo nastal prostor za nove rastline, prst pa bo zaradi odpada vse bolj bogata. Maline bodo vsako leto rasle bolj “nepravilno”, kar bo ustvarjalo nova območja stikov: to so nove niše za naselitev raznovrstnih živali, ki bodo omogočile boljše kroženje in predelavo hranilnih snovi ter propadanje odpada, ki nastane s preprostim puščanjem rastlin na mestu. 

” Človekova “skrb” je na žalost vse večkrat zgolj razdiralna aktivnost kot pa dejanska skrb za okolje. “

Razumeva, da se je težko odreči že ustaljenim navadam, ki so korenito zaznamovale naše odraščanje, in iti zoper pričakovano ter splošno sprejeto. A vendar ne smemo dovoliti, da bi mnenje koga drugega omajalo našo skrb za trajnostno okolje in predvsem določalo estetsko vrednost našega truda

Zavedati se moramo, da je posnemanje narave edina rešitev iz okoljske krize in da nobeno “negovanje” ne bo takšno, kot je od narave same. Pustimo naravnim oblikam njihovo vlogo in opazili boste, kako hitro se dejansko okolje revitalizira in privabi obilico živih bitij, ki so predvsem skrbnice vašega domačega okolja. 

Korak k oživitvi domače okolice pomeni rodovitnost in bujni pridelek.

Če želiš ostati v stiku z zgodbo, te vabiva, da nama slediš še naprej, tako da se na vrhu strani prijaviš na novice in mesečno te bova obveščala o novih objavah.

Imava tudi Facebook stran in profil Instagram, na katerem objavljava dnevne misli in spomine, ki naju povezujejo z bivanjem v Novem Kotu.

Zelo vesela bova tudi vsakega komentarja in delitve!

Z najlepšimi pozdravi in močnimi željami o uspešnem dnevu, večeru ali jutru,

Eva in Aljaž