Hiša Mandrova je posest v osrčju gozdov med visokimi dinarskimi planotami Travljanske gore, Snežnika in Gorskega Kotarja. Na 1,2 ha površine se ukvarjava z oživljanjem kulturne dediščine, kreativnim ustvarjanjem, permakulturo in regenerativno samooskrbo.

Hiša Mandrova nosi ime po Mandrovih, kakor se je po domače reklo domačinom iz te hiše. Ker svojega hišnega imena nisva imela, sva se odločila, da je primerno in spoštljivo ohraniti „izvorno domače ime“ in se tako pokloniti tradiciji kraja.

Hiša pred obnovo.
Hiša malo pred koncem obnove leta 2019.
Krasna snežna pravljica v Novem Kotu.

Posest, ki je od prestolnice oddaljena le 55 km, daje občutek, da je čas obstal med preteklo dobo tesačev, žagarjev, skodlarjev, suhorobarjev in današnjo nujnostjo sodobnega, kreativnega ter ekološkega sobivanja z naravo.

Hiša Mandrova je del edinstvene razpršene naselbinske strukture kraja Novi Kot, ki se se nahaja na 800 m nadmorske višine, območje predstavlja 85 % gozda in varovan obseg Nature 2000. Gozd izrazito zaznamuje lokalno identiteto in dediščino, ki je močno povezana s (pozabljeno) tradicijo ročne obdelave lesa.

Čarobna pot do Hiše Mandrova.

Leta 2019 sva pričela z obnovo posesti in urejanjem infrastrukture. Tako sva z lastnimi sredstvi v celoti prenovila eno redkih preostalih hiš ribniško-kočevskega tipa v kraju.

” Značilno za poselitev na območju nemškega jezikovnega otoka ima hiša strmo streho, na južni in severni strani pa jo krasi gank. “

Hiša je bila po vojni v celoti zgrajena iz lesa. Pri obnovi so bili uporabljeni izključno naravni materiali: domači les, lesno vlaknasta izolacija in glineni ometi.

Pogled na sprednji gank pred obnovo.
Tradicionalni leseni žlebovi.

Zaradi omejenih finančnih sposobnosti in ohranjanja kulturne dediščine sva se zavedala, da morava celotno obnovo prilagoditi tradicionalnim tehnikam in naravnim materialom, saj bi vsakršni neustrezni poseg porušil ravnovesje gradbene celote. Predvsem je šlo za upoštevanje izolacijskih principov in pravilnega plastenja materialov.

Notranjost pred obnovo.

” Dostikrat naju je rešila najina trma, da sva se pravočasno odzvala na napake, ki sva jih naredila pri obnovi, in sva jih hitro odpravila. “

Podstrešje pred obnovo. Desna slika prikazuje domačo prekajevalnico, ki je bila postavljena tik ob dimniku.

Pogled na staro južno stran fasade.
Pogled na prenovljeno južno stran fasade.

Delo z naravnimi materiali je dosti kompleksnejše, saj je potrebno več truda in spoštovanja materiala. Naravni material zahteva čas in odnos, temeljni vrednoti, ki pomagata pri bogatenju duha in ročnih sposobnosti. Zdi se, da sta predvsem vzeti si in imeti čas v današnji dobi dokaj zapostavljeni vrlini, čeprav zelo pomembni.

” Večkrat bi si morali vzeti čas in v miru razmisliti, ustvarjati in razvijati svoje sposobnosti. S tem se veliko naučimo  o svojih dobrih in slabih značajskih lastnostih in sposobnostih o samem sebi. “

V zameno za čas, ki ga namenimo naravnim materialom, nam slednji povrnejo neizmerno zadovoljstvo in učenje ročnih spretnosti. Bivanje v leseni hiši postane res nekaj neverjetnega. Naravna danost lesa v konstrukciji poklanja določeno vrsto pomirjujočega občutka, lahkotnosti in predvsem zračno kvaliteto prostora. Vlaga skorajda nikoli ne naraste nad 45 %, kar je optimalno za bivalne prostore. Bivanje v prostoru z najustreznejšo količino vlage, v katerem sva že leto in pol, omogoča zdravo in umirjeno življenje, izključujoč vsakršne prepire in nestrinjanja . 🙂

” Les je tako resnično izjemen material, ne le raznovrsten v uporabi, temveč tudi estetsko prekrasen. Eden izmed ciljev je prikazati njegovo estetsko vlogo in ozavestiti njegovo širšo uporabo v notranjem oblikovanju prostorov, predvsem to, da je možno iz majhnega storiti veliko. “

V naslednjih objavah bova govorila o značilnostih Hiše Mandrove, njeni okolici, njenem poslanstvu in principih ročne obdelave lesa.

Da ostanete v stiku z zgodbo, vas vabiva, da nama sledite še naprej, tako da se na vrhu strani prijavite na novice in mesečno vas bova obveščala o novih objavah.

Imava tudi Instagram profil , na katerem objavljava dnevne misli in spomine, ki naju povezujejo z bivanjem v Novem Kotu.

Zelo vesela bova tudi vsakega komentarja in delitve!

Do naslednjič vam želiva vse dobro, saj dobro prinese še več dobrega.

Z najlepšimi pozdravi iz sneženega Novega Kota,

Eva in Aljaž