Sredi pravega zimskega mraza se rada spomniva, da so najine živali pravi junaki!

V preteklem tednu so jutranje temperature vsak dan dosegle -15 stopinj Celzija. Letošnjo zimo imava prvič kokoši in za razliko od krajevne tradicije najine kokoši zime ne preživijo v kleteh ali skednjih, pač pa v rastlinjaku, prislonjenem na hišo, ki bi bil prav lahko sproščujoč zimski vrt … Pa sva ga vseeno namenila kokošim. 

” Poleg tega se rastlinjak dobesedno drži hiše, se pravi s kokošmi živimo praktično pod isto streho. In zakaj bi si človek želel česa takega? “

Kokoši so res izjemne živali, saj se s svojih nočnih višav na lojtrah že ob prvi svetlobi podajo na tla, kjer cel dan brskajo za hrano, vse do zadnjih žarkov sonca. Brez prestanka. Vsakemu so lahko velik navdih, kako zelo delavne so

So prava poživitev vsakega dvorišča, brez težav tudi najmanjšega mestnega, ali pa lope ter rastlinjaka. Kokoši namreč prostorsko res niso zahtevne. Poleg tega so kokoši ene  tistih živali, ki delujejo povsem nagonsko. Zagotoviti pa  jim moramo samo naslednje tri stvari: prenočišče in izpust, hrano in vodo ter gnezdo za valjenje.

Zagotovo lahko kokošim prav vsak zagotovi prenočišče in izpust, ker je ta lahko tudi majhen. 

V zadnjih letih so izjemno popularni premični kurniki na kolesih, s katerimi kokošim priskrbimo svežo travo, travi pa dobro dozo gnojenja. Če kurnik redno premikamo, ne bomo zaznali nobenega neprijetnega vonja. Sama sva pričela s takim sistemom, a sva se kmalu odločila za fiksni prostor, saj je teren pri naju namreč preveč razgiban

Kmalu po preizkusu mobilnega kurnika sva zasnovala majhen kompostni kurnik. Največja napaka, ki jo storijo ljudje, je ta, da kokošim, ki so na enem mestu, pustijo gola tla. Kokoši bodo namreč tla razbrskale in poteptale do te mere, da zemlja ne bo mogla več vpijati vode in kisika, mikroorganizmi v zemlji pa zato ne bodo mogli več prebavljati kokošjih iztrebkov. Tako nastane smrdeče blato, ki največ ljudi spomni na kokoši. 

To zagotovo ni dobro ne za kokoši ne za nas. Odgovor je v zastiranju tal: na tla majhnega izpusta lahko vedno dodajamo suhe rjave (ogljične) materiale, kot so listje, suha trava, žaganje, sekanci in podobno, ter tako poskrbimo za vpijanje vsega vonja in kokošjih iztrebkov. Takšno zastirko lahko vsake toliko časa premešamo in tako z dovajanjem svežega zraka aktiviramo proces kompostiranja. Naš kokošnjak bo tako čez nekaj časa pričel dišati po svežem kompostu. Nič lepšega za vrtnarje 🙂 

V najinem rastlinjaku se je v treh mesecih nabrala debela plast zastirke, ki jo enkrat na teden zmečeva na kup, kokoši pa jo že v naslednjem dnevu spet enakomerno zravnajo po tleh rastlinjaka. V najinem rastlinjaku je na 7 kvadratnih metrih 8 kokoši. 

” Temperatura v notranjosti zastirke komposta je okrog 40-50 stopinj, zato v najinem rastlinjaku temperatura nikoli ne pade pod ničlo, tudi v tem ekstremnem zimskem tednu ne. “

Za prenočišče potrebujejo kokoši lojtro, na kateri bodo spale, dobro je, da je čim bolj dvignjena od tal. Pomembno je, da lahko prostor, v katerem kokoši nočijo, dobro zapahnemo. Prav vsako naselje namreč ponoči oživi, tudi v predmestjih je polno iznajdljivih lisic, kun in podlasic.

Glede hrane lahko kokošim dajemo ostanke lastne hrane. Kokoši so vsejede in vesele bodo vsakršnih ostankov. Tako bomo uspeli zmanjšati količino lastnih odpadkov, ki jih bodo kokoši predelale v jajca in v kompost. Prav zato je kokoš ena od najkoristnejših živali. Veliko hrane lahko pridelamo celo sami, če pa ne,  pa lahko kupimo že pripravljene mešanice hrane za kokoši ali pa šrotana zrna.

Si vedel, da kokoši ne potrebujejo petelina, je pa dobrodošlo, če ga imajo? Če te kikirikanje moti, lahko petelina izpustiš, vendar bodo kokoši bolj obvladljive, če bodo imele  petelina. Ta jih namreč drži bolj na kupu in jih opozarja na nevarnosti v okolici. Najin petelin vedno opazi kragulje in druge ujede z neba ter kure posvari, tako da se skrijejo v pokriti del. Niso mu všeč niti mačke in psi, na katere vedno znova opozori z značilnim oglašanjem.. Nam pa to lahko popestri dan.

” Če bomo kokošim zagotovili osnovne pogoje, bodo srečne in nas bodo razvajale z jajci, dodanimi hranili za vrt in bodo popestrile naš vsakdan s svojim značilnim obnašanjem. Naju prav to zadnje spravlja v dobro voljo, saj pri kokoših točno veš, kaj lahko pričakuješ. Male dvoriščne kokoši (cvergeljčki) na primer se rade lovijo s petelinom in skačejo na visoke objekte. So radovedne in poleti same najdejo vso hrano, ki ji potrebujejo. “

Če imamo okrog hiše zasejano ajdo, lan  ali podobne semenaste rastline, bodo semena same obirale kar z rastlin. Klasične rjave nesnice so manj avanturistične in samostojne, a vendar vseeno zelo prikupne.

Obstaja tisoče pasem kokoši in najin cilj je, da jih preizkusiva še več, po možnosti že naslednje leto. Tako bova z veseljem poročala, kako naju razveseljuje katera od pasem. Kokoši so namreč lahko tudi zelo estetske in rekla bi, da premalo poznamo različne pasme. 

Upava, da ti bo najin skromni prispevek pomagal pri odločitvi, da pričneš gojiti kokoši. Večkrat  se sprašujeva, kako to, da jih nisva imela že prej. 

” Nama skrb za kokoši ne vzame niti 5 minut časa dnevno. Zato se dostikrat spomniva na neuporabljena mestna dvorišča na Nizozemskem, kjer sva živela nekaj let . Če bi danes še enkrat živela tam, bi imela kokošnjak kar sredi mesta! Takšno sobivanje človeka in živali prinaša izjemno korist. Majhna odločitev in nizek finančni vložek, ki ga potrebujemo, se nam bo povrnil z veliko dobrega. “

Ena odrasla kokoš namreč stane od 5 do 9 evrov, kokošnjak pa lahko povsem naredimo  iz ponovno uporabljenih materialov! Pa na delo!

Ne pozabi se prijaviti na novice (zgoraj) in obveščala te bova o vseh novih objavah, dogodkih in načrtih, ki jih pripravljava za letošnjo pomlad/poletje!

Imava tudi YouTube kanal, kjer si lahko ogledaš najine tedenske vloge, profil Instagram, kjer objavljava dnevno dogodke, ki naju povezujejo z bivanjem v Novem Kotu in stran na Facebooku, kjer deliva z vami vsebine, povezane z obnovo lesene hiše, samooskrbo, ročno obdelavo lesa in mnogo več!

Pa vse lepo za danes in jutri, in še!

Eva in Aljaž